torsdag 15 oktober 2009

Jan Ekberg på DN debatt om invandringens ekonomiska effekter

Ingen som följer migrations- och integrationsdebatt kan ha missat dagens DN debatt inlägg av Jan Ekberg om invandringens effekt på den offentliga ekonomin. Budskapet är kortfattat att invandringen idag innebär en kostnad för den offentliga ekonomin och att invandring inte kan lösa de demografiska problemen som vi står inför.

Rapporten som artikeln utgår från är beställd av Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) och presenterades idag på ett seminarium. Eftersom jag är upptagen med annat kunde jag inte gå dit och lyssna. Hela rapporten går att hämta från ESOs hemsida. Nu kan ingen påstå att staten inte utrett frågan om invandringens ekonomiska effekter. Det återstå att se om Ekbergs argument håller i den kommande akademiska och politiska debatten.

4 kommentarer:

G sa...

Och jag kan förstås inte öppna PDF-filen av någon anledning. Vad blev ev. slutkostnad eller ev. slutintäkt för invandringen?

Emil sa...

Citerad från slutsatserna:

"Beräkningen i denna rapport visar på en årlig omfördelning från
infödda till invandrarbefolkningen motsvarande 1,5 till 2 procent av
BNP för år 2006."

Fabrikören sa...

DN Debatts redaktion fortsätter med att visa upp en pinsam inkompetens när det gäller att sätta rubriker. Arbetskraftsinvandringen kan väl knappast vara en dålig affär för landet i helhet eller för offentlig sektor som lever av skattekronor. Det är ju per definition folk som kommer hit och jobbar.

G sa...

Tack för svaret. Såg att DNs ledarredaktion kritiserat det hela med sedvanlig argumentation. USA och Kanada som exempel på på hur invandring kan skapa välstånd (Tror av någon anledning inte att DNs ledarredaktion skulle uppskatta hur man väljer ut invandrarna ;-)) m.m, m.m..

http://www.dn.se/opinion/huvudledare/dyra-granser-1.975648