söndag 20 juli 2008

Löst tyckande om migration i Expressen

Expressens ledarsida bidrar idag till raden av ledare och debattartiklar som tycker att migration till Sverige är bra och att det behövs mer invandring. Jag skriver tycker, för i frågan om invandring verkar det, till skillnad från andra samhällsområden, som att fakta inte behövs.

Som vanligt från liberalt håll används Legrain som bevis på att invandring är en vinstaffär:

Invandringen är nämligen, som bland annat ekonomen Philip Legrain visat i sin bok "Immigrants - Your Country Needs Them", en vinstaffär för samtliga parter. Särskilt som den rika världens befolkning blir allt äldre.

Men faktum är att Legrain i sin bok till regeringens globaliseringsråd skriver att invandringen till Sverige idag är kostsam, men att det inte behöver vara på det viset. Han föreslår bland annat att vi avreglerar arbetsmarknaden så att invandrare tillåts konkurrera om jobben med hjälp av lägre löner och att invandrare inte ska få tillgång till trygghetssystemen. Då, menar Legrain, kan också Sverige tjäna på invandring.

Legrain visar alltså inte alls i sina böcker ATT migration är lönsamt för alla, utan att den kan vara det om man genomför de liberala reformer han skissar fram. Det handlar alltså om en normativ vision, inte en empirisk undersökning.

Sedan konstaterar Expressen att det mesta är politikens fel att integrationen inte fungerar, men utan att föreslå ett enda förslag till förändring. Än en gång sågas politiken utan att vi kan ana en skymt av vad alternativet är. Fler invandrare, det är det enda förslag jag kan se i artikeln.

Att invandringspolitiken, i synnerhet integrationsaspekten, varit katastrofal är inte invandrarnas fel. Faktum är att vi behöver inte bara en mycket bättre migrations- och integrationspolitik utan också många fler invandrare.

Jag ser, likt Expressens ledarsida, gärna att Sveriges befolkning ökar i antal. Men i så fall behövs en politisk omläggning av stora mått så att den befolkning som redan bor i landet slipper betala miljarder varje år till dem som invandrar. Till dess en sådan politik införs är invandring ingen tillgång utan en belastning. Hur mycket än jag, expressens ledarsida eller någon annan önskar att det vore annorlunda.

2 kommentarer:

feminix sa...

Du skriver så klokt att det är en lisa för själen att läsa. Vilken kontrast till den ledare du citerar. Den försvann ju för övrigt dagen därpå från Expressens nät, men var möjlig att leta fram med hjälp av Sesam, nyhetssök: väkomna! expressen. Ångrade de sig kanske att de skrev detta svammel om att vi behöver 160 miljoner invandrare?

Robin_Shadowes sa...

Att dessa landsförrädare inte begriper att om vi tagit in 160 miljoner skulle dom knappt ens behöva anstränga sig för att etniskt rensa landet på oss 8 miljoner riktiga svenskar.