söndag 8 juni 2008

Rapport om språk, krav och medborgarskap

Rapporten Språk, krav och medborgarskap av Dan-Olof Rooth och Per Strömblad har nu publicerats av Globaliseringsrådet. Författarna skriver idag också på DN-debatt under rubriken Goda kunskaper i svenska bör påskynda svenskt pass.

Olikt tidigare förslag om språkkrav, och i motsats till vad som gäller i andra (med Sverige jämförbara) länder, innebär denna modell att ingen skulle möta strängare villkor för svenskt medborgarskap än de som råder i dag. Tvärtom skulle villkoren för många invandrade bli mer generösa. Tanken är att kraven för medborgarskap kan mildras vad gäller antalet år som man måste ha varit bosatt i Sverige om den som söker svenskt medborgarskap skaffar sig goda kunskaper i svenska.

Det blev till slut en riktigt intressant rapport och jag får tacka författarna för att de kom ihåg och uppskattade min insats som kommentator på en tidig version av texten. (se sid. 2)

Jag återkommer med en längre kommentar om rapporten senare i veckan (det är ju trots allt söndag idag).

2 kommentarer:

Julia Falkerby sa...

Ja, visst blev den rätt okej till slut? Jag sitter och kollar bevakningen av denna nyhet och hittade då hit till din blogg. Kul att du skriver!

Emil sa...

Hej Julia. Ja ni tog ut svängarna lite mer i den slutliga rapporten...

Men att föreslå ännu mer "generösa" regler i Sverige, landet som redan utmärker sig genom att curla framför och omhänderta den stackars hjälplösa invandraren, var lite synd tycker jag.

Men utmärkt att fakta läggs på bordet så kan folk ta ställning själv...