torsdag 5 juni 2008

Kampanj mot nationaldagen i Sydsvenskan

Sydsvenskan har publicerat två separata artiklar som kritiserar och ifrågasätter firandet av den svenska nationaldagen. Jag har aldrig firat nationaldagen eftersom den inte betyder någonting för mig. Jag är ju lika skånsk och europeisk som svensk, och den svenska flaggan symboliserar ju ingenting. Samtidigt förstår jag inte paniken.

Doktoranden i historia Fredrik Persson gör i Sydsvenskan en automatisk koppling mellan flaggan och Sverigedemokraterna. Det känns så 80-tal och det säger mer om Perssons associationsbanor än om flaggans faktiska symboliska innehåll. För flaggan kan lika väl symbolisera det vi har gemensamt idag och/eller en politisk idé som i t.ex. USA. Det behöver inte finnas något mer "etniskt" med den svenska flaggan än med Tito-Jugoslaviens gamla flagga eller FN-flaggan.

Samma tidning ger utrymme till statsvetaren Marie Demker som vill avskaffa nationaldagen.

– I Sverige har vi en nationaldag som är konstruerad för att fira överheten. Det är ett helt annat perspektiv, säger Marie Demker.

Också hon gör samma koppling mellan nationaldagen och "främlingsfientliga" rörelser.

Risken finns, tror Marie Demker, att nationaldagen leder till att man jagar något specifikt svenskt och att mer extrema nationella rörelser utnyttjar den för att få uppmärksamhet.

– De nationella rörelserna är förhållandevis små, men nationaldagen blir ett tillfälle för dem att manifestera sina frågor.


Jag tar gärna en extra semesterdag istället för en nationaldag, men dessa nationaldagskritiker är ju erbarmligt tråkiga. Ju fler som firar nationaldagen, desto större chans är det ju att den till slut kommer att betyda någonting för människor som bor i Sverige - oberoende bakgrund.

Inga kommentarer: