måndag 11 maj 2009

Om integrationens utmaningar i Nederländerna

Marianne Björklund skriver idag en längre artikel i DN om migrations- och integrationspolitiken i Nederländerna.

Bilden av det öppna och toleranta Nederländerna krackelerar. Massinvandringen har skapat missnöje och främlingskritiska Frihetspartiet med den kontroversiella blonda Geert Wilders i ledningen vinner mark.

Björklund skönjer både negativa och positiva tendenser.

Invandringsfrågan har varit het i Nederländerna ända sedan politikern Pim Fortuyn gick fram kraftigt i valrörelsen 2002. Fortuyn gjorde något som nederländska politiker fram till dess inte hade vågat: han talade om invandringen och pekade på flera problem som den fört med sig.

Fortuyn mördades av en djuraktivist i valrörelsen och två år därefter sköts filmaren Theo van Gogh till döds av en marockan efter att tillsammans med politikern Ayan Hirsi Aali ha gjort en film som kritiserar våld mot muslimska kvinnor.

Sedan dess förespråkar de flesta nederländska partier en strikt invandringspolitik, kraven för att släppas in i landet hör nu till de hårdaste inom EU och inbegriper både språktest och prov på kunskaper om landets kultur.

Samtidigt syns allt fler invandrare på höga poster i samhället. I Rotterdam, där Fortuyns parti hade sin bas, fick landet för drygt tre månader sedan sin förs­te muslimske borgmästare, Ahmed Aboutaleg.

Inga kommentarer: