onsdag 1 oktober 2008

Stå upp för yttrandefriheten

Det kanske inte är en överraskning att jag anser att religiös fanatism är ett av de största hindren mot en ömsesidig integration i Sverige och andra länder. Idag uppmärksammar Dilsa Demirbag-Sten i Expressen hotet mot ett öppet debattklimat och allmänt hyfs i en upplyst demokrati. För att vi ska kunna relatera till varandra med olika livsmål och sympatier måste hotet om våld och kränkthet bort som faktor i det offentliga samtalet. Demirbag-Stens slutkläm:

När turkiska staten åtalar författare och anser dem ansvariga för sina romankaraktärers agerande kallar vi det för diktatur och en enig publicistkår förkastar regimers kränkningar av yttrandefriheten. Totalitära regimer avundas nog den rädsla som islamisterna effektivt har lyckats ingjuta i det fria ordets utövare. Detta tillgjorda och löjeväckande hukande för islam (ingen annan religion kommer undan så lätt) har under de senaste tjugo åren inskränkt yttrandefriheten för publicister, bildkonstnärer, musikskapare (operan i Berlin) och romanförfattare ett antal gånger för mycket.

Jag hoppas innerligt att vi kan enas om att detta är oacceptabelt, oberoende av smak, religiösa tolkningar och eventuella motiv till publiceringen. Att falla undan för hoten gör dem verkningsfulla och för varje gång det sker har de fundamentalistiska och förtryckande krafterna fått nya bevis på att de kan diktera villkoren för den fria världen.

Inga kommentarer: