måndag 13 oktober 2008

Riksdagsman uppmärksammar att SVT anställer kvinna som stödjer stening

Det är glädjande att en respektabel riksdagsman som Fredrik Malm tar upp frågan om programledaren i Sveriges Television som har uttalat stöd för stening av otrogna kvinnor.

Uttalandet att stödja stening av otrogna kvinnor är fem år gammalt, men även då var programledaren Cherin Awad en myndig kvinna. Det går att ångra ungdomlig dumhet men det minsta hon kan göra är att ta 100 procent avstånd från sådana åsikter. Allmänt svammel duger inte. Hur hade SVT ställt sig till att premiera andra personer som inte backar upp mänskliga rättigheter?

4 kommentarer:

Fredrik sa...

Jag skrev faktiskt och frågade SVT om detta och fick nedan till svar:

--

Hej
tack för ditt mejl

Gällande Cherin Awads inställning till dödsstraff för otrohet:

Cherin tycker INTE att det är rätt med dödsstraff, någonsin! Självklart då inte heller för otrohet, oavsett om det gäller män eller kvinnor. Det enda hon ville få sagt i Existens hösten 2003 var att man i Nigeria missbrukar sharialagarna och skyller på dem för att få förtrycka kvinnor.

Cherin Awad vill inte heller införa Sharialagar i Sverige.

Tyvärr har det bäddats för missförstånd om Cherins inställning i frågorna genom ett par formuleringar i en tablåtext 2003 som inte stämde med hennes inställning i frågorna varken då eller nu.

Vi beklagar detta

hälsning
//
redaktionen

--

Det hela är alltså ett stort missförstånd tydligen. Vilket är väldigt bekvämt att påstå då man samtidigt rensar bort de inslag som tydligen bäddar för missförstånd från sin hemsida.

Anonym sa...

Jag såg inslaget i TV-programmet Existens för fem år sedan. Jag fick redan då en obehaglig känsla av hennes uttalanden, vilket stämmer helt med den raderade tablåtexten. Att det senare visar sig att hon fått anställning på SVT som "mångfaldskonsult" gör inte saken bättre. Är det någon som vet hur man får fram programklippet?

/Tobias

Anonym sa...

aj sjutton, hör av dig om du är sthlm så löser vi det, de hundra kronorna alltså.

med tanke på metropoliskonferensen så är mitt bästa minne därifrån ett seminarium med Oxfam och Rädda Barnen om hur man kan agera i konflikter som biståndsorganisation. En i publiken frågar om Rädda Barnen har några politiska åsikter, varpå företrädaren (Per nånting) svarade - fritt från mitt minne, citera ej ordagrant! - att Save the Children Sweden is not a political organisation and we do not have a political manifest but we are against the wall in Palestine.

lite intressant med tanke på den där palestinska barngalan igår.

Emil sa...

Fredrik M,

Det där med hundringen är mest en rolig grej. Inte varje dag man får möjligheten att rädda en törstig riksdagsman :)