måndag 29 september 2008

Svenskt medborgarskap är populärt

Sverige är fantastiskt. Det kvittar nästan vad man undersöker när det gäller migrations- eller integrationspolitik så sticker Sverige ut som ett extremt land. Jag roade mig t.ex. med att ta fram statistik om naturaliseringsgraden i olika OECD-länder. Naturaliseringsgraden visar hur stor andel av de utländska medborgarna i ett land som väljer att bli medborgare under ett år.


Klicka på bilden för att se den i större format.

Diagrammet visar att nästan 11 procent av de som var utländska medborgare i Sverige valde att bli svenska medborgare under 2006. Det är nästan dubbelt så stor andel som de länder som kommer närmast oss, Norge och Storbritannien, och mer än dubbelt så hög andel som de flesta andra europeiska länder.

Anledningen till att Sverige är så speciellt är antagligen två:
1. Det är jämförelsevis lätt att bli svensk medborgare
2. Sverige har en stor andel flyktinginvandring och de har oftast en högre sannolikhet att vilja bli medborgare än övriga kategorier invandrare.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant. Är arbetskraftsinvandare mer benägna att flytta hem också än anhörig- och flyktinginvandrare? Att dom inte vill bli medborgare tyder ju på det.

Henrik Emilsson sa...

Ja, statistik visar tydligt att arbetskraftsinvandrare återvänder i betydligt större utsträckning.

I och med att EU utvidgas är det mindre lönt för t.ex. polacker att bli medborgare. De har ju rätt att komma och gå som de vill i Sverige.

För en invandrare från utanför EU som inte omedelbart är attraktiv på arbetsmarknaden är pass hårdvaluta.

Anonym sa...

Så man kan säga att Sverige behöver något som liknar gästarbetare inte mer invandring. Jag förstår inte att fler ser mellan riksdagspartierna dimhöljda mantra om att vi behöver mer invandrare för att trygga välfärden. Vi behöver UTBILDAT folk inte fattiga som vill bli försörjda

Anonym sa...

Har ni använt översättningsmotor för rubrikerna i diagrammet?


"valda"? Är det automatöversättning av population?

"Neutraliseringsgrad"? Betyder det kanske normaliserade värden?

"% av utländska medborgare"? Menar ni "% utländska medborgare"


Diagrammet i nästa post verkar dock riktigt.


Sedan vore det trevligt om ni kunde ge mer exakt hänvisning till var siffrorna finns hos OECD, som ni anger som källa. Gärna titeln på det dokument där de hämtats.

Anonym sa...

Asch. Det är jag som är en okunnig idiot!!!

Läste inte ens posten. Ursäkta mig.

Henrik Emilsson sa...

Jag vet att det blev fel med rubriken, men förklaring finns i texten. Jag ska bli tydligare med källor också, men följer du taggen OECD så hittar du källan. Det är bara det att jag har så mycket att göra att bloggposterna ibland blir lite slarviga. Jag bör skärpa mig.

Men Maguns, du måste kunna läsa.

Det heter naturalisering och jag förklarar var det är.

% av utländska medborgare betyder just det. Andelen av de utländska medborgarna som varje år blir medborgare i det nya landet.

Henrik Emilsson sa...

Här hamnade kommentarerna lite huller om buller...