torsdag 4 september 2008

Inga nyheter alls!

Veronica Palm presenterar idag på DN debatt socialdemokraternas politik för bättre integration. Vilket sömnpiller. Det hon beskriver i debattinlägget är egentligen bara en beskrivning av hur det ser ut idag och den politik som har varit målet i över 20 år. Jag har arbetat i flera år med att följa upp och utvärdera introduktionen för nyanlända invandrare och jag vågar påstå att inlägget inte innehåller en enda nyhet.

En viktig åtgärd är att korta tiden mellan uppehållstillstånd och inträde på arbetsmarknaden.

Det har alltid varit ambitionen.

Introduktionsersättningen ska göras mer lönelik och vara ersättning för att delta i de insatser som krävs, i enlighet med introduktionsplanen, för att komma in i samhället och på arbetsmarknaden . Individen ska få ett erbjudande om lämplig kommunplacering där det finns praktikplats eller jobb. Detta ska också vara en del av den introduktionsplan som avtalas mellan individen och samhället. Vi socialdemokrater vill pröva den vägen innan det kan bli aktuellt med lagstiftning.

Precis som detta. Lönelik introduktion har varit målet länge och finns i många av de mottagande kommunerna redan idag.

Svenska för invandrare (SFI) måste bli mer flexibel, individanpassad och kunna kombineras med arbete. Vi vill komplettera SFI med intensivkurser i svenska, kompletteringsutbildningar för personer med akademisk examen och utveckla valideringen av utländska examina och yrkeskunskaper.

Också detta är befintlig politik. Problemet är att få det att fungera i verkligheten. Hur det ska ske förblir oklart.

Den stora nyheten är att "lagen om eget boende (ebo) måste ses över". Ses över! Vilken handlingskraft!

Alternativet till alliansens integrationspolitik med små små reformer samt en generell politik som gör det mer lönsamt att arbeta är alltså att fortsätta EXAKT som vi gjort de senaste två decennierna.

5 kommentarer:

Daniel Eriksson sa...

Detta gör också att den s.k. "självkritik" som de etablerade partierna ibland utövar blir bara en läpparnas bekännelse. Man säger att "integrationspolitiken misslyckats" men det menar man inte. Skulle man t ex säga att "arbetsmarknadspolitiken misslyckats" skulle man ändra den radikalt. Men så gör man inte med integrationspolitiken.

Således är självkritiken bara rökridåer för att försöka lugna väljarna. Att explicit säga att "det kommer fortsätta som förut" skulle inte vara nån kioskvältare.

Calle sa...

Centerpartiets stockholmsavdelning är för fri invandring, det är bara ett exempel på hur långt den representativa demokratin står från sina väljare. Det är otäckt att se hur nyliberala alla sk borgerliga partier blivit i invandrings- och integrationsfrågan. Kommer dock inte spela någon roll hur mycket eller lite de borgerliga debatterar mot eller med sd, medborgarna har trots allt ögon att se med och hjärnor att tänka med. Vid det här laget är alla etablerade politiker redan inmålade i ett hörn, sd behöver bara mysa lugnt och räkna in alla nya väljare när det mångkulturella samhället rämnar av inflödet.

Emil sa...

Det är väldigt vad sverigedemokrateras sympatisörer är aktiva i bloggosfären. Är det en medveten taktik?

Tobias Lindgren sa...

Emil: Jag tror att handlar om att sd har många unga väljare som engagerar sig på nätet, inte minst eftersom de inte har någon annanstans att uttrycka sina politiska åsikter.

Här finns ett intressant blogginlägg om saken:

http://gruegranskar.blogspot.com/2007/12/sverigedemokraterna-populra-p-ntet.html

Daniel Eriksson sa...

Mja, just det här inlägget länkade jag till på Flashback. Kan vara en förklaring...

Men annars stämmer det som Tobias säger. Det handlar inte om några direktiv uppifrån utan bara om enskilda personer som sitter och skriver.