måndag 1 september 2008

Arbete inte nog

Inlägget Sverigedemokraterna i Fokus avslutades med att jag ifrågasatte slutsatsen att Sverigedemokraternas saga är slut om invandrare får jobb. Det finns tvärtom mycket som talar för motsatsen.

* I våra grannländer är arbetslösheten bland utrikes födda mycket lägre, men stödet för invandringskritiska partier större. I Norge är t.ex. arbetslösheten bland utrikes födda 4,6 procent, jämfört med 13,4 procent i Sverige. Samtidigt har Fremskrittspartiet ett väljarstöd på över 30 procent.

* Många studier visar att det inte är situationen på arbetsmarknaden som avgör attityder till invandring. Hainmueller and Hiscox (2007) Educated preferences: Explaining attitudes toward immigration in Europe visar till exempel att negativa attityder till invandring i Europa framförallt beror på en uppfattning om "kulturellt hot" - frågor om identitet och kulturella skillnader. Om man ska hårdra slutsatserna är det många som tänker: Hellre en arbetslös "europe" än en arbetande troende muslim.

1 kommentar:

Daniel Eriksson sa...

Bra skrivet. Skrev samma sak på nån vänsterblogg och länkade till dig. Författaren låtsades som ingenting...

Det fokuseras alldeles för mycket på invandringens ekonomiska effekter. Det är knappast pga att invandrare har högre socialförsäkringskostnader som folk är emot invandringen. Såna kostnader bärs ganska lika av hela landet och kan knappast förklara varför sd fick över tjugo procent i Landskrona och mindre än 1 % i många norrländska kommuner. Istället är det förändringen av ens eget hemområde, kriminalitet, kulturkrockar mm som är den främsta anledningen till motståndet mot invandringen.

Det pratas öht alldeles för mycket pengar i svensk politik.