onsdag 2 juli 2008

Otydligt angrepp på Sahlin av Billström

Migrationsminister Tobias Billström anklagar idag Mona Sahlin för att inte vilja ha mer arbetskraftsinvandring. Lär av Sydeuropa, skriver Billström, appropå mötet i Socialistinternationalen.

Det vore: välkommet om de svenska socialdemokraterna äntligen tog tillfället att göra upp med den förlegade synen om att människor som vill komma till Sverige och Europa för att arbeta och skapa sig en bättre framtid är sociala turister som ska hållas utestängda.

Några kommentarer:
* Varför önska en generellt ökad arbetskraftsinvandring när det inte finns arbetskraftsbrist.

* Vad är det som Sverige ska lära av Spanien och Sydeuropa? Nästan alla invandrare i Spanien arbetar inom jordbruket eller byggsektorn och bara de som har arbete får uppehållstillstånd. Nu när tiderna är sämre betalar Spanien stora summor pengar för att arbetskraftsinvandrare ska återvända till sina ursprungsländer.

Givetvis kan arbetskraftsinvandring vara bra, men det är ju en empirisk fråga. Det finns ingen regel att mer invandring är bättre än mindre. I Sverige är 300 000 personer arbetslösa, varav 100 000 är utrikes födda. Om en ökad arbetskraftsinvandring ska vara lönsamt måste de arbeta inom yrken och sektorer som de 300 000 arbetslösa inte klarar av. Sådana jobb finns, men de är inte många. Att tala om en generellt sett ökad arbetskraftsinvandring i tider när arbetslösheten är ett betydligt större problem är inte särskilt smart.

1 kommentar:

Anonym sa...

Nej inte speciellt väl genomtänkt av Billström som så mycket annat i alliansens politik. Är alliansen högerpopulistisk eller mjukfascistisk täckmantel?

Inte heller så smart när det verkar att bli tvärstopp för den högkonjunktur man ridit på.

En sådan här ogenomtänkt invandring är även orättvis mot de invandrargenerationer som redan finns i landet. Rena rama bomben och frågan är hur folk kommer att agera i valet.