tisdag 1 juli 2008

Sverigedemokraterna är inget högerparti

I Expo nummer 2 2008 analyserar Alexander Bengtsson Sverigedemokraterna och kommer fram till att partiet inte är ett traditionellt högerpopulistiskt parti.

Många aktörer inom arbetarrörelsen tycks tro att Sverigedemokraterna är en svensk motsvarighet till de högerpopulistiska partierna i Norge och Danmark. Det är en förenklad beskrivning.

Sverigedemokraterna är till skillnad från andra liknande partier i andra länder inte sprunget ur skattemissnöjesrörelsen.

Partiets existensberättigande har aldrig byggt på vare sig kraftigt sänkta skatter eller en uppluckrad arbetsrätt. Sverigedemokraternas politik handlar egentligen bara om en sak: Att avveckla det mångkulturella samhället.

5 kommentarer:

Tobias Lindgren sa...

Jaha, och exakt vad vill du säga med detta blogginlägg, Henrik Emilsson? Vill du pusha för den vänsterextrema och förljunga underrättelstjänsten Expos propaganda? Vad trevligt. Eller du kanske har egna åsikter och tankar som du vill delge bloggläsarna?

Till saken hör i vart fall att Sverigedemokraterna är ett politiskt mittenparti och att man har kategoriserat sig som ett sådant under större delen av partiets existens. Experter på sd som Heléne Lööw och Adam Holm håller med om denna bild att partiet är tvärpolitiskt. Vidare har sd tagit väljare från alla partier, enligt Sören Holmberg.

Oavsett om sd är ett mitten-, vänster- eller högerparti står man för många värdekonservativa frågor som var aktuella inom både den gamla vänstern och den gamla högern.

Om ditt enda syfte med detta blogginlägg är att försöka utmåla sd som ett vänsterparti kan man inte annat än att skratta. Den Expoartikel som du hänvisar till ger inte uttryckt för något sådant. Det enda den påpekar är att sd:s grund aldrig har varit högerpopulism. Den berör inte frågan om grunden för sd har varit en högerrörelse.

Emil sa...

Ofta fungerar integrationsbloggen som ren omvärldsbevakning utan att jag tycker eller kommenterar.

Dock.

Jag håller med artikelförfattaren att Sd inte kan kategoriseras som ett högerpopulistiskt parti och tyckte det var intressant att Expo, som tidigare skrivit en korkad bilaga om islamofobi som jag tycker är ren skräp (religionskritik är absolut inte islamofobi), gör samma analys.

Och, Tobias, jag ska göra en längre analys om vad jag tycker om Sd vilket jag sagt tidigare, men det är svårt då partiet verkligen inte är konkret på sin hemsida utan talar mest i övergripande och luddiga termer.

Tobias Lindgren sa...

Det är just det som är poängen, Emil. Vi vill ju locka folk från alla partier, och det är något vi har lyckats bra med hittills, enligt statsvetaren och valforskaren Sören Holmberg.

För övrigt skulle jag gärna vilja ta del av dina åsikter kring assimilering och den assimileringspolitik som Sverige förde fram till 1975.

Luke Bloom sa...

Nu när SD ser ut att komma in i riksdagen 2010 kommer (håller redan på) PK-etablissemanget på allvar att hitta på nya sätt att smutskasta partiet.

Daniel Eriksson sa...

Jag ser nog sd som ganska likt Dansk Folkeparti (frp är däremot en annan femma). Att DF vuxit fram ur Glistrups Fremskrittsparti, som var ett skattemissnöjesparti, är mindre viktigt. Idag är man längre till vänster än Venstre och Konservative i ekonomiska frågor.

Hursomhelst är ju alla dessa partier höger i den meningen att dom ligger till höger i värdepolitiken och att dom endast kan komma att samarbeta med högern.