tisdag 13 maj 2008

För invandring, mot omhändertagande

Dick Erixon formulerar idag, utifrån aktuellt nummer av NEO, en för Sverige sällsynt synpunkt om migration och integration: Att invandrare som kommer till Sverige ska myndigförklaras och klara sig själv, inte ledas in i det svenska omhändertagandet.

Om man kan ta sig till Sverige på eget initiativ, har man förmåga att klara sig utan AMS och bidrag. Det är företagsamma människor som har något att tillföra Sverige, samtidigt som de genom arbete i Sverige kan uppfylla egna livsmål.

Denna synvinkel är vanlig utomlands, men ovanlig i Sverige och har nyligen framförts av regeringens utredare Legrain.

Det lär dock inte bli någon omsvängning av svensk migrations- och integrationspolitik inom överskådlig framtid. Det finns inget riksdagsparti som inte står bakom dagens politik med permanenta uppehållstillstånd och livslång försörjning utan motprestation för alla invandrare. Att bidra och integrera sig är frivilligt. Omhändertagandeperspektivet har fortfarande sin förlamande hand över det mesta som tycks och tänks i Sverige. Det måste försvinna om landet ska bli en vinnare i en allt mer globaliserad värld.

4 kommentarer:

grrrr sa...

Tja, "flyktingar" måste ju tas om hand, eller hur?
På något sätt lever fortfarande Sverige i den föreställningen att de som kommer till Sverige gör det i en roddbåt efter tre dygn utan vatten och mat efter svårartad förföljelse i sitt hemland.
Kanske är det dags att inse att många av de som kommer hit bara vill skapa sig en framtid och inte primärt ser sig som "offer"?
Nej då, de är "flyktingar" som inte kan klara sig själva och därför måste de, som alla offer, bäddas in i bomull tills de inte kan röra sig själva.

Ibland blir jag så trött...

Anonym sa...

Henrik,
Jag är glad över at jag råkat på din blogg. Du formulerar det jag tänker. Och dessutom har du, eller ger åtminstone sken av det, gott om belägg för dina resonemang. Ser fram emot att lägga in dig på listan för mina dagliga måste-kolla-om-han/hon-skrivit-nåt-nytt-i-sin-blogg.
/hw

Laszlo sa...

Jag håller med i sak, dock måste vi ändra hela den rigida arbetsmarknadspolitiken och göra den mer dynamisk för att det skall fungera.

Något jag tror vi kan enas om.

Anonym sa...

Missbruk av sociala förmåner - en "svenska" i England.

En 40-årig svenska har dömts till fängelse i England för att ha köpt ett spädbarn i Nigeria för 1 500 kronor och sedan smugglat det till England – allt för att kunna få gå före i bostadskön och få en lägenhet.
...

Historien nystades upp sedan en tjänsteman på en mottagning för hemlösa ensamstående mödrar, som kvinnan besökte, känt igen henne och intygat att hon inte varit gravid två månader tidigare.


Hade en socialtant i Sverige agerat likadant?
Knappast... fusket hade passerat och socialen får en ny mångårig kund.

Sydsvenskan
Skånskan