tisdag 13 maj 2008

Välförtjänt kritik av Fokus integrationsindex

Sakine Madon sågar idag tidningen Fokus utnämning av Sveriges bästa integrationskommuner. Det är tur att någon stannar upp, tänker och ifrågasätter de slentrianmässiga dumheter som skrivs om integrationsfrågan i Sverige. Denna gången orkade jag inte formulera en vettig kritik, så jag är tacksam att Sakine gjort jobbet.

Det är sannerligen illa när Botkyrka framhålls som föredöme för integrationen:

Gissningsvis hade de som gjorde undersökningen lite väl party när de skulle dra sina slutsatser, för ironiskt nog har Botkyrka högst arbetslöshet i Stockholms län. Bland folk med utländsk bakgrund är andelen arbetslösa plus andelen med aktivitetsstöd i samma grupp också högst i länet: 63,6 procent (Ams 2008). Bra integration? Seriös journalistik? Kom igen. Botkyrka är tvärtom ett bra exempel på en segregerad kommun med en övertro på integrationsprojekt där piffiga tjänstemän ska ”lära” invandrare att integreras (gå på skogsutflykter, gå till valurnor med mera).

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra gjort av Sakine Madon.

Jag läste Metro, hon skriver bl a:
För några år sedan lanserades den fantastiska projektidén: En get – japp, djuret get – var till invandrarkvinnor i norra Botkyrka. Jag trodde att det var ett skämt tills en lokalpolitiker försvarade idén (som tack och lov aldrig blev av!) som ”ett seriöst arbetsmarknadspolitiskt förslag” i en debatt (Tullinge gymnasium, 28/3-06). Yes, ta hand om getter är vad vi kan minsann… Undrar vad vi skulle göra, producera getmjölk kanske? Strosa runt i kommunen med våra nya ”husdjur”? Känna oss superintegrerade med en getbur i vardagsrummet? (Eller vakta döttrar som geten i humorprogrammet ”Lilla Al-Fadji”?)

På ett ställe i Norge hade man ett motsvarande, "ta hand om kameler"-projekt.Sedan tidigare har följande sagts om Gnosjö. Värt att repeteras:

Den främsta förklaringen till att sysselsättningsgraden är så hög bland invandrarna i Gnosjöregionen är tillverkningsindustrins otroligt dominerande ställning i förhållande till andra brancher. Detta ger en helt unik tillgång på relativt okvalificerade arbetsuppifter som inte kräver några större kunskaper beträffande språk och kultur.


Det verkar som om en ganska stor del av flyktinginvandringen till Sverige ej är eller kommer att bli anställningsbara på den svenska arbetsmarknaden.

sakine sa...

Hej! Skoj att du har bloggat och tänker i samma banor.

Jag skrev just ett inlägg där jag länkar till Fokus replik på min krönika.

http://sakine.blogspot.com