lördag 19 april 2008

Gunnar Sandelin-debatten avslutas

Behrang Kianzad avslutar Gunnar Sandelin-debatten med att leverera en rak vänster:

Vad sanningskapten Sandelin vill pracka på oss är dock inte sanningen, utan sin paranoida version av den. Det är medlidandet och medkänslans slut, girigheten och svekets triumf, för att låna ord av den gode Öijer. Till en mer komplex sanning hör till exempel inkomsterna från svensk vapenexport till ickedemokratiska, krigsförande länder, vilket ju är en riktig god blågul affär och direkt ansvarig för människors flykt. Det är dock något som Sandelin inte kan förstå, ens om han försökte.

Att debatten, som knappast någon vet vad den handlar om, avslutas med personangrepp är talande. Det verkar stört omöjligt att debattera migrations- och integrationsfrågor utan att det slutar i att debattmotståndarna ifrågasätter varandras intelligens och moral.

Miljöpartisterna ber om ursäkt för att de vill utesluta partikamrat

Den lokala konflikten bland miljöpartiet i Skåne fortsätter. Maria Ferm, språkrör Grön Ungdom, och Rasmus Ling, miljöpartist i Malmö, ber om ursäkt - men kräver även fortsättningsvis att René Lundström ska avgå.

Lundström vill att flyktingar i Svedala ska förbinda sig att lära sig svenska men också svensk kultur och historia, kvinnors lika värde och förbud mot barnaga och könsstympning. Ganska bra saker att kunna om ni frågar mig. Sverige har också ställt sig bakom EU:s elva grundprinciper för integration, varav nummer fyra är: Grundläggande kunskap om värdsamhällets språk, historia och institutioner är absolut nödvändig för integrationen. Att ge invandrarna möjlighet att förvärva denna grundläggande kunskap är viktigt för en framgångsrik integration. Lundström har kanske uttryckt sitt förslag lite klumpigt och politiskt okorrekt, samt sammanblandat kommunens och statens roll. Det räcker visst för att bli uthängd.

Nästa helg ska Miljöpartiets styrelse avgöra om René Lundström ska uteslutas.
-Ett alternativ är att lägga ned ärendet, säger partistyrelsens sammankallande Magnus Johansson.

Så här säger Ferm och Ling till Sydsvenskan:

-Vi har förstått att René tagit illa vid sig av detta, och ber om ursäkt för det. Däremot är det är fortfarande vår åsikt att hans agerande i flyktingfrågan är oförenligt med Miljöpartiets politik, fortsätter de två.

Vill ni fortfarande att han ska uteslutas ur partiet?
-Ja, det ärendet är det upp till partistyrelsen att besluta om. Men vi vill verkligen be om ursäkt för att vi gick ut på det här sättet och vi förstår att René har tagit illa upp. Det var inte meningen. Därför är det viktigt för oss att be om ursäkt för det, säger Maria Ferm.

5 kommentarer:

vinterbadaren sa...

Vem är denne Behrang Kianzad?
Har du mer fakta om personen?

Emil sa...

Vad jag vet så har Kianzad bakgrund på vänstertidskriften Mana. Jag har aldrig träffat honom.

Bacid sa...

Behrang Kianzad anmäler sig själv här då han är dels omnämnd och dels attackerad...

Bloggen nämner att det olyckliga med personangrepp, men undgår inte att anklaga och avfärda hela min poäng med att sätta en billig vänsteretikett...

Som jag och Sandelin i dem tidigare artiklar som föredömligt refererats till har visat, så rör det sig om olika sätt att tolka statistik och migrationspolitik. Vidare handlar det om att Sverige befinner sig ca 20 år efter andra länder som USA, Kanada och Holland beträffande sin nationella självbild...folk av annat etniskt härkomst än svenskt ses fortfarande som ett exotiskt inslag i den annars blågula myllan...Provinciellt och världsfrånvänt och totalt i osynk med den globala verklighet som råder.

Visserligen har jag arbetat som redaktör för Mana under åren 1999-2003 (ett arbete som resulterade i nomeringar till Årets Kulturtidskrift) och där tog vi upp och granskade invandringspolitiken så kritiskt, att integrationsverket tyckte vi gick för långt i vår kritik av regeringens politik, vilket är ett givet tecken på bra journalistik.

Att jag skulle vara vänstervriden och därmed ofähig till diskussion är bara banalt, om jag röster vänster eller höger har inte med dem sakfrågor jag diskuterar, delvis ur ett juridiskt perspektiv.

Jag vill gärna hänvisa till min bok "Sanningens många nyanser" utgiven på Carlssonsförlag ihop med journalisten Lasse Sandström, för dem som vill bilda sig en bättre uppfattning om mina åsikter och bevekelsegrunder.

Tack för ordet!

Bacid sa...

Och till vinterbadaren kan jag säga att han kan nå mig via mail om han vill ha mer fakta kring min person.

Emil sa...

Behrang Kianzad,

Jag uppfattade det inte som att jag stämplade ut dig från seriös diskussion genom att sätta en vänsterstämpel på dig. Men Behrang, visst måste du erkänna att Mana är en vänstertidskrift!

Jag håller med dig om att den nationella självbilden är ett problem, men det är den i de flesta Europeiska länder som har en etnisk istället för politisk sammanhållande gemenskap. Men för att lösa det måste det till en annan sammanbindande gemenskap som jag menar måste utvecklas från ett gemensamt språk och gemensamma värderingar. Som i USA, Kanada osv. Det leder till förslag liknande de som t.ex. Folkpartiet för fram. Ett parti som t.ex. Mana anklagar för rasism och främlingsfientlighet.