onsdag 23 april 2008

Antirasism och en passiv migrationsminister

Finns det liberaler i den antirasistiska akademin?

Antirasistiska akademin är inte så hemlig som gårdagens expressenartikel framställde det som. Deras hemsida finns här.

"Antirasistisk Akademi är en ideell förening vars syfte är att bekämpa rasism i det vetenskapliga samhället och inom universitetens, högskolornas, och forskningsinstitutionernas alla verksamheter. Organisationen ska medverka i det breda antirasistiska arbete som pågår överallt i samhället."

Frågan är hur de definierar rasism. Min gissning är att liberala antirasister knappast är välkomna i föreningen.

Permanent uppehållstillstånd till grov brottsling

I Dagens Juridik läser jag att en man som utvisats av Migrationsverket beviljas permanent uppehållstillstånd. Migrationsdomstolen finner att mannen, som enligt egen uppgift dömts till döden, känner välgrundad fruktan för att återvända. Givetvis kan Sverige inte skicka personer till en säker död, men varför i hela friden ge en grov brottsling permanent uppehållstillstånd? Sverige måste sluta den galna politiken att ge alla som får stanna i Sverige permanent uppehållstillstånd.

Fortsatt positiv utveckling för utrikes födda på arbetsmarknaden

SCB:s statistik för mars visar att 4 529 000 personer i åldern 15-74 år sysselsatta. Det var en ökning med 110 000 personer jämfört med mars 2007. Ökningen har skett bland de fast anställda. Det är inom privat verksamhet som ökningen har skett. De branscher som ökade var företagstjänster (inkl. finansiell verksamhet) och byggverksamhet.
Ökningen av antalet sysselsatta män och kvinnor var jämnt fördelad. Utrikes födda hade lägre andel sysselsatta, 56,7 procent, jämfört med inrikes födda vars andel var 67,8 procent. Cirka hälften av ökningen av antalet sysselsatta ligger bland de utrikes födda.

1 kommentar:

Anonym sa...

Skenäktenskap vägen in i EU för tusentals


Av Erik Magnusson
Först publicerad: 27 april 2008 23:30
Senast uppdaterad: 27 april 2008 23:48


Svenska myndigheter blundar för att tusentals utlänningar får uppehållstillstånd i Sverige via skengiften. Det hävdar polisintendent Marianne Paulsson i Halmstad, som driver ett maratonmål om köpta äktenskap.

– Jag har tipsat polisen i Skåne och Göteborg om det här. Men inget görs, säger hon.

Sedan en dryg månad pågår en mastodonträttegång i Halmstad mot 35 invandrare av vietnamesisk härkomst. Dom faller i mitten av juni.

Marianne Paulsson har i en förundersökning på 8000 sidor avslöjat hur skenäktenskap, falska födelseattester och dödsbevis varit effektiva redskap för att skaffa uppehållstillstånd.

Den liga som styrt människosmugglingen har tjänat miljoner när enskilda vietnameser betalat tiotusentals kronor för att ingå falska äktenskap med svenska medborgare.

Enligt Marianne Paulsson är hennes härva bara toppen av ett isberg. Hon ser skengiften som det vanligaste sättet att få uppehållstillstånd för personer som inte kan söka asyl i Sverige.
– Kan man inte komma hit som asylsökande kan man ta sig hit via skenäktenskap. Det är väldigt enkelt. Det har varit en vidöppen dörr in i Sverige i minst femton års tid, säger hon.

Marianne Paulsson efterlyser en lagändring så att personer som ingår skenäktenskap inte hamnar i ”otäcka beroendeförhållanden”. Det är lätt för brottslingar att utnyttja giftermål för människosmuggling och kriminella syften.
– Jag kan namnge flera svenska kvinnor som behövt pengar och gift sig med flera asylsökande under årens lopp.

Marianne Paulsson är besviken på kolleger i andra polisdistrikt som tar lätt på problemet. Hon har gett ”kanontips” till polisen i Malmö, Göteborg, Växjö och Karlskoga om kinesiska och vietnamesiska ligor som driver välorganiserad människosmuggling.

Hittills har det inte lett till någon förundersökning.

Rolf-Åke Pettersson är chef för utlänningspolisen i Skåne:
– Vi har fått informationen. Vi ska kika på den. Jag vet att skenäktenskap förekommer. Men jag ser det inte som ett större samhällsproblem. Vi får se hur det landar.

Hans Littens är chef för utlänningspolisen i Göteborg:
– Vi samlar in tips, men har inte inlett någon förundersökning kring materialet från Halmstad. Vi stöter på skenäktenskap relativt ofta. Det är ett stort samhällsproblem. Det omfattar ju ofta fusk med socialbidrag.

Skatteverket har farhågor att Sverige kan bli ett europeiskt center för skengiften. I en skrivelse till regeringen ställer verket krav på att den som gifter sig i Sverige också ska ha bott här.

I påskas häktades fyra män i Örebro. De har i flera år arrangerat skengiften mellan indiska män och kvinnor från olika EU-länder. Kvinnorna får 20000–30000 kronor för besväret.

Enligt Skatteverket ordnas det svenska skengiften också mellan tyska kvinnor och män från Pakistan samt mellan portugisiska kvinnor och män från Afrika och Asien.Åtta av tio får ja
Migrationsverket fick i fjol in 20584 ansökningar om uppehållstillstånd i samband med ”nyetablerade anknytningar”, dvs nya äktenskap eller nya samboende, inklusive eventuella barn. Åtta av tio ansökningar beviljades. De gällde främst följande nationaliteter:
1. Thailand: 2166
2. Irak: 1741
3. Somalia: 1697
4. Serbien: 1483
5. Turkiet: 980
6. Kina: 631
7. Iran: 557
8. Ryssland: 528
9. Bosnien: 513
10. Filippinerna: 454
Källa: Migrationsverket