söndag 30 mars 2008

Vänster blir höger i integrationsfrågor

Jag har ofta undrat hur en ideologi som vänstern/socialismen (och dess förvridna avstickare kommunismen), en uppenbart sekulär och antireligiös ideologi, kommit att ta ställning för mångkulturalismen och religionens plats i det offentliga. Min snabbanalys och gissning är att vänstern numera ser positivt på att religion "är som ett opium för folket".

Ian Buruma är författare till böcker som ”Mordet i Amsterdam” och ”Occidentalism”. Han har länge analyserar relationen mellan islam och europas sekulära stater. I Martin Gelins intervju för Sydsvenskan kan man läsa:

Enligt Buruma finns det grovt generaliserat två riktningar i den multikulturella debatten i Europa i dag. Dels Frankrike, där man tror på sekularisering, integration och förbud av huvudsjalar och liknande utryck för religiös tillhörighet. Dels finns vänstern som förespråkar tolerans och förståelse för kulturella olikheter och traditioner.
– Vänstern och högern har därmed bytt plats. Det brukade vara högern som pratade om att värna om traditioner, kulturella värderingar och familjesammanhållning, nu är det vänstern som gör det.

Inga kommentarer: