torsdag 27 mars 2008

Vad är alla rädda för?

DN skriver så här om den film av Geert Wilders som skapat sådan uppståndelse:

Den 15 minuter långa filmen Fitna inleds med att Koranen öppnas, och ett par versrader läses upp om att "terrorisera islams fiender". Efter bilder från bland annat terrordåden i New York och Washington den 11 september 2001, tågbomberna i Madrid 2004 och bomberna i London 2005 så avslutas filmen med fler bilder på Koranen - varpå ljudet hörs av en sida som rivs ut.

"Ljudet ni hör kommer från telefonkatalogen. Det är inte min sak, utan upp till muslimerna själva, att riva ut de ondskefulla verserna ur Koranen. Stoppa islamiseringen. Bevara vår frihet"


Det är svårt att förstå vad som är så upprörande med filmen. För mig är det en uppenbar mediadramaturgi med islamistiska marginalgrupper i centrum. Dessa islamistiska grupper har mördat och uppmanat till mord, tagit avstånd från demokrati och mänskliga rättigheter och skrämt upp politiker och allmänhet. Jag visar filmen här eftersom jag inte kan acceptera att dessa mörkermän ska få sätta agendan och framstå som telesmän för alla de vettiga muslimer som bor i Europa. Kan vi inte visa filmer som denna kommer vi aldrig att komma förbi den uppblåsta stämning som bara gynnar gaphalsar och extremister. Det finns delar av filmen som är spekulativ och går över gränsen för god smak, särskilt i andra delen av filmen där tidningsrubriker och framtidsscenarier dominerar. Men varje religion eller ideologi måste acceptera kritik.

Det filmen gör är att koppla samman citat från koranen med händelser som utförts i islams namn.

Läs mer om filmen och en lång intervju med den Nederländska författaren Ian Buruma i Spiegel Online.

1 kommentar:

Emil sa...

Här kan man se filmen:
http://www.themoviefitna.com/?page_id=58