tisdag 25 maj 2010

Svenska opinionen om invandring stabil

Marie Demker, professor i statsvetenskap, delade igår med sig av resultat från en kommande rapport från SOM-institutet på DN Debatt.

Den svenska allmänheten har inte blivit mer negativ till vare sig invandrare eller flyktingar under de senaste 20 åren. Tvärtom är opinionen generellt mer generös i dag. Och trots mobiliseringsförsök så är de grupper som motsätter sig invandring fortfarande mycket små och representerar en ur politisk synvinkel perifer politisk subkultur.

Uppdatering: Tidningskrönikan handlar idag om reaktionerna på DN-debatt artikeln.

2 kommentarer:

Linsan sa...

Jag tycker att det vore mer inressant att skilja på olika sorters invandring i frågeställningen...

A. Einstein sa...

Precis som "Linsan" skriver måste man mellan "invandrare", framförallt de mängde muslimer som idag kommer från mellanöstern och Afrika, starkt präglade av kultur och islam och ej sällan analfabeter. Borlänge kommun hade gjort en undersökning och kommit fram till 54%. Huvudparten av de som sedan flera år tillbaks kommer är knappast att betrakta som "trimmade" för ens den arbetsmarknad vi hade under förra milleniet!

Flyktingpolitiken och anhöriginvandringen som skett nu många är är värd all kritik.

Att svenskarna inte blivit mer kritiska stämmer inte. Alltfler börjar få upp ögonen för vad som pågår, vilket skulle avslöjats för länge sedan om inte regering och riksdag gått samman med politiskt korrekt media och hindrat insyn och debatt. Att undanhålla medborgarna information kan bara betraktas som allvarligt brott mot demokratiska och etiska spelregler som givet förtroende förutsätter.

När invandring diskuteras är det aldrig numer frågan om enbart ekonomi, utan idag också dem religiösa och kulturella kollision som muslimerna innebär eftersom de rättrogna islamisterna måste förstås har statsbärande ambitioner, dvs göra Sverige till en en rättrogen stat som styrs av koran, sharia och imamer. Den som inte förstår det, begriper inget. Islam får aldrig uppfattas som bara en religion bland andra.