tisdag 16 mars 2010

I brist på inspiration

Det har inte dykt upp något kul att skriva om den senaste tiden så jag nöjer mig med att tipsa om om några integrationsrelaterade artiklar.

Dagen rapporterar från Folkpartiets riksmöte.

Nyamko Sabuni ger ... den opinionsbildande eliten, politiker och media, skulden för att debatten om integrationspolitik inte hörs mer.

- Där tillskrivs människor motiv som smutsar ner en, och därför låter man hellre bli att säga något. Men det behövs. Vi måste prata om hur vi skapar det här tältet som alla ska rymmas i.

Jämsställdhetsministern nämner kvinnors rätt, hon nämner homosexuellas rätt att inte bara få känna vad de vill utan också visa sin kärlek och så nämner hon hat mot minoriteter och betonar att vi inte får blunda för att det finns.

Men diskussionen ska inte ske utan ramar.

- Det är viktigt att skilja på värdegrund och värderingar. Värderingar kan skifta, men vi har respekt för samma värdegrund som faktiskt utgår från vår grundlag, säger Nyamko Sabuni.

Jasemko Selimkovic är rädd för mångkulturism som polisk ideologi eftersom han menar att den cementerar våra identiteter.

- Eftersom den uppmuntrar till skillnader blir de mest hårdföra representanterna de "rätta".

Han menar att det är så som extrema islamister har blivit muslimernas språkrör.

- I stället har den stora massan väletablerade, sekulariserade, muslimerna blivit de avvikande.


I Dagens Juridik pratar de om "handskakningsdomen" med Arbetsförmedlingens ombud Åsa Erlandsson och DO:s Katri Linna.

Arbetsförmedlingens ombud Åsa Erlandsson riktar kritik mot DO:s hantering av det så kallade handskakningsmålet. - Vad väger tyngst, diskriminering på grund av religion eller diskriminering på grund av kön?

- DO har genom att stämma i målet visat att den muslimske mannens intresse går före kvinnans intresse av att inte bli kränkt. Det skulle vara intressant att få veta hur DO tänker. Hur ska DO göra nästa gång ett sådant här ärende dyker upp? Vad väger tyngst, diskriminering på grund av religion eller på grund av kön?

1 kommentar:

Mikael Hellström sa...

Selimovics synpunkter föranleder en att fråga vad för sorts politik han vill ha om han inte vill ha mångkulturalism? Det är också intressant att notera att samma typ av kritik riktades mot mångkulturalismen i Kanada för ungefär 15 år sedan...