söndag 15 mars 2009

Maciej Zaremba om utmaningarna Sverige står inför

I torsdags vad jag på seminarium hos TCO om utrikes födda akademikers villkor på arbetsmarknaden. Där var också hyllade journalisten Maciej Zaremba och lyssnade. Det är mycket Zaremba just nu! För ni har väl inte missat hans reportageserie I väntan på Sverige i DN eller Filosofiska rummet i SR där Zaremba gästar för att prata om medborgarskap och mångkultur. Därutöver intervjuas han i senaste numret av Liberal Ungdom (2009:1). Där återkommer han till frågan om att skapa en ny form av svenskhet för att hålla ihop landet:

"Sverige har varit väldigt enhetligt på alla sätt - en statskyrka, ett statsbärande parti och en relativt homogen befolkning. Invandringen har inneburit en enorm förändring på mycket kort tid. Nu kommer problemen, nu knackar Sverigedemokraterna på riksdagens port och då måste man fråga sig varför de gör det. Känner sig inte människor delaktiga i samhället - oavsett om de är Sverigedemokrater eller muslimer? Vi måste ompröva en del invanda tankemönster och framförallt måste vi se invandrare och flyktingar som ganska lika oss - kompetenta och självständiga människor som inte behöver bli omhändertagna."

1 kommentar:

Fyrvaktaren sa...

Vad Zaremba och hans gelikar undviker är frågor som a) varför saknar mer än 90 procent av alla asylsökande id-handlingar, b) varför semestrar hälften av alla asylsökande irakier i norra Irak i väntan på permanent uppehållstillstånd?

Brukade judiska asylsökande semestra i Nazityskland?

Problemet med empatin för asylsökande är dels att de ofta inte är riktiga flyktingar, dels att alltför många visar otacksamhet genom att begå brott. Även då grova sådana.

Vi vet att över 20 procent av ensamstående asylsökande män från forna Sovjet är kriminella. Varför skulle inte samma sak gälla ensamstående asylsökande män från andra regioner? Det skulle förklara mycket.

En annat problem för invandringsentusiasmen är att vi inte behöver någon arbetskraftsinvandring. Trots att arbetsgivarna gärna påstår det för att få ett större urval arbetssökande och kunna pressa ned löner samt uppluckra arbetsrätten.

Vi behöver ingen arbetskraftsinvandring därför att vi har en växande massarbetslöshet och i dagsläget vet vi inte när krisen som orsakar den ebbar ut.

Vi behöver inte människor i mindre kvalificerade yrken utan kan som japanerna ersätta dem med robotar. Faktum är att god tillgång på billig arbetskraft motverkar robotisering och automatisering av viss produktion av varor och tjänster.

Vidare tar påståendet om arbetskraftsbrist "när fyrtiotalisterna går i pension" inte hänsyn till alla sidor av forskningens resultat, vilket framgår av artikeln på den här länken.

Myten om arbetskraftsbrist

För att inte tala om kulturkonflikter, import av hederskultur och islamisering, olikhet inför lagen och inskränkt yttrandefrihet.

Det är snarare förvånande att Sd inte är större. Förmodligen beror det på partiets förflutna i den så kallade nationella rörelsen. Hade ett nytt Ny demokrati dykt upp hade det blivit lika stort som det gamla en gång var.