torsdag 9 oktober 2008

Stora satsningar på integration i lilla Norge

Jag läste den norska statsbudgeten och särskilt delen om deras integrationspolitik och såg att den norska staten öser pengar över kommunerna för flyktingmottagningen. I Sverige får en kommun 181 400 kronor för vuxna och 111 400 kronor för barn under 16 år för att ta emot en flykting. I Norge är motsvarande ersättning till kommunerna 496 000 Nkr för vuxna och 476 000 för barn. Ersättningen ska dessutom enligt budgeten öka med 11 procent under 2009.

Den sammanlagda budgeten för integration i Norge är 5,3 miljarder norska kronor för 2009 vilket är marginellt mer kronor än i Sverige (och så vet vi att den norska kronan är bra mycket starkare än den svenska). Den norska integrationsmyndigheten får 161 miljoner kronor vilket är långt mer än Integrationsverket någonsin förfogade över. Cirka 1,5 miljarder avsätts under 2009 för språk och samhällskunskapsundervisning för vuxna invandrare som bott länge i Norge. Det är en kraftfull säråtgärd.

6 kommentarer:

Fabrikören sa...

Får de något för pengarna då? Går integrationen bättre?

Emil sa...

Ja lite bättre går det, men det beror nog framförallt på att landet har 2 procents arbetslöshet. Men med tanke på alla pengar som satsas och den låga arbetslösheten får nog reslutaten ses som väldigt dåliga.

Anonym sa...

"Fabrikören" verkar ha en otäck människosyn och verkar vilja dela in människor i "vi och de".
Människor måste få kosta och vi får aldrig ställa svaga grupper mot varandra. Alla de som väljer att komma till Sverige är resurser och tillgångar i ett samhälle som dagligen berikas i mötet med olika kulturer.

Emil sa...

anonym.

sådana fantasier förtjänar en underteckning.

Fabrikören sa...

Anonym har en otäck människosyn. Han/hon anser tydligen att det är ok att anonymt komma med fullständigt grundlösa anklagelser.

Det är ganska talande för många människor att de sätter kronor och öre på "godhet". Ju mer pengar, ju godare - oberoende av om det har någon effekt.

En enkel fråga: Om man kan uppnå samma resultat för 100 kronor som för 1000 kronor, är man då godare om man satsar 1000 kronor?

lasse sa...

Ber om ursäkt för mitt klavertramp i går kväll. Ville bara visa hur enkelt det är att stapla floskler på varandra och på så sätt visa sig som "god". Kanske det inte blev så lyckat.
Nåväl, de som företräder denna gränslösa syn på migration behöver aldrig någonsin stå till svars och förklara vad de menar utan media och andra aktörer köper rakt av plattityderna om "vi och de", "svaga grupper mot varandra" e t c. Det var nog den dunkla meningen med mitt inlägg som något förorenade en annars utmärkt blogg.
Lovar att inte göra om det.