tisdag 28 oktober 2008

Här är rapporten om romerna i Malmö

Sverige följer upp (integrations)politiken med hjälp av statistik om personers födelseland eller föräldrarnas födelseland. Det gör att man vet väldigt lite om invandrargrupper som inte har något eget land (t.ex. romer från Östeuropa, kurder eller assyrier/syrianer från Turkiet, Irak och andra ställen samt de nationella minoritetsgrupperna judar, romer, samer och sverigefinnar och tornedalingar.

Nu har Malmö stad gett ut en rapport om romernas situation i Malmö på uppdrag av regeringens delegation för romska frågor. Den omtalade rapporten hittar du här. Det är ingen rolig läsning. Mest skrämmande är att så få elever går i skolan trots skolplikt. Det är en livsfarlig kulturrrelativism som gör att skolor och ansvariga ser mellan fingrarna när det är just romer som uteblir.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag ger ett hett tips till Malmöborna om var de kan hitta utmärkta föredömen vad gäller behandlingen av romerna:Italien,Berlusconi och Lega Nord!

Emil sa...

Jag skulle knappast se Italien som ett föredöme i dessa frågor.

Anonym sa...

Enligt Romerna själva så finns det inte en enda romsk familj i hela Malmö som inte har en heroinist i familjen.

Mina egna fördomsfulla åsikter om Romerna är att de som grupp är totalt ointegrerbara i något samhälle någonstans. - De olika klanernas barn i Malmö tillåts ju inte ens umgås med varandra. - Hur tusiken skall dessa kunna integreras på den östra sidan av skandinaviska halvön?

De första romerna kom på 1600 talet till sverige, de har fortfarande inte integreras. - Jämför detta med tex Vallonerna som integrerades blixtsnabbt.

Emil sa...

Det unika med Romerna är att de både är en invandringsgrupp och en erkänd nationell minoritetsgrupp.

Jag visste att det var illa, men inte så här illa. Frågan är hur vi tänker nytt så att det blir bättre.

Anders sa...

Vill inte kasta mer skräp mot romer men min erfarenhet är att de är de minst respekterade gruppen i Rosengård.

Hur kan man få ihop tanken med mångkultur och romer. Som det är nu lever de i ett eget samhälle utanför samhället. Är det inte själva idén med mångkultur att olika grupper ska ha olika regler? För hur ska man kunna veta vilka lagar man ska få applicera på vissa grupper? Hur ska man veta om det är olagligt eller vara en kulturell särart?

Emil sa...

Svensk politik innebär aldrig att olika grupper får leva enligt olika lagar. Skolplikt gäller romer lika mycket som andra. Men, en mångkulturell, relativistisk, inställning gör att personal och ansvariga inte tar kampen för att romernas barn ska få samma möjligheter i livet som andra.

peter sa...

Och vem kämpar för att Svenskarnas barn skall få samma möjligheter?

Emil sa...

Peter, det gör ju alla.

Resten skiter man ju i. Därav denna flumpolitik som inte tar någonting på allvar. "samhällets fel" - det drabbar bara de som har det sämst.

Fabrikören sa...

Det var modigt av Malmö Stad att ta fram en sån här rapport. Det är nog bara de extrema siffrorna som har hindrat ett drev mot rapportförfattarna och beställarna för att de utmålar romerna som problemgrupp.

Det snackas mycket om att det behövs mer romsk personal i skolorna. Varför det när inte barnen är där? Det gäller att börja i rätt ände.

Siffrorna förskräcker säger ansvarig politiker Agneta Eriksson (s). Men vad ska vi göra? Ja, inte ställa krav på föräldrarna i varje fall. Vi talar vänligt med dem, så skickar de nog sina barn till skolan. Ett enormt (s)vek mot alla Malmö-kids med romsk bakgrund. Om inte deras föräldrar har vett nog att sätta dem i skolan, är det kommunens förbannade plikt att göra det.