tisdag 28 oktober 2008

1983 eller 2008?

Känner ni igen följande beskrivning?

Flera kommuner har i olika sammanhang ställt krav på ett ökat statligt ansvarstagande såväl i fråga om geografisk fördelning av invandringen som för kostnaderna för hjälp åt asylsökande, flyktingar och andra invandrare. Den starka koncentrationen av flyktingar till vissa kom­muner har ibland också ytterst inneburit problem för de enskilda flykting­arna genom att kommunerna har haft svårt att ge tillfredsställande social service och utbildning.

Jasså! Nej, den är inte skriven 2008, utan i proposition 1983/84:124. Texten är 25 år gammal men skulle kunnat vara skriven igår. Inget är nytt under solen.

2 kommentarer:

Luke sa...

Det räcker med att SVT gör ett inslag i ett vinklat program som Uppdrag Granskning, så vill ingen politiker röra tex frågan om EBO. Vilken politiker vill begå politiskt självmord?
Det intressanta är hur tåliga svenskarna är. Läste någonstans att svenskarna röstade mer med plånboken är andra länder. Kan det förklara varför vi har en så extrem situation här?

peter sa...

Om svenskarna röstade med plånboken så finns i alla fall inte huvudet i samma plånbok.

Som Emil här visar på bloggen så tar 12,5% utlandsfödda hand om 62% av socialbidragspengarna. Det låter väl knappast som om plånboken styr.

Det som är skrämmande är att alla beslut skall ju följas upp. Hur blev det i verkligheten? Insikter från 1983 har ju inte på något sätt påverkat senare beslut.

För att normala människor skall ta ett beslut skaffar man sig ett underlag för detta. På vilket sätt har 1983 års uppföljning påverkat 2008 års beslut?

Det finns ingen styrelse i föreningssverige eller i näringslivet som skulle överleva ett årsmöte eller stämma med det facit som sveriges politiker har skaffat sig gång på gång. Och ändå klarar de inte av de enklaste besluten.