lördag 20 september 2008

Sluta demonisera Danmark

Jag är trött på demoniseringen av Danmark. Ofta när Sverigedemokraterna kommer på tal dyker skällsorden upp: Vill vi ha det som i Danmark? Självklart inte, blir svaret. Hemska hemska land. Nu gör avgående politiska chefredaktör Heidi Avellan samma sak i Sydsvenskan. Som vanligt är argumentationen bristfällig. Jag rekommenderar verkligen de debattörer som vill angripa Sverigedemokraterna att sluta använda det danska exemplet. Det finns andra tekniker för att bemöta dem.

Usel svensk integrationspolitik

Det är en dålig idé att inleda ett angrepp på Sd och Danmark med att smutskasta svensk integrationspolitik.

Fast då måste tilläggas att en usel integrationspolitk kan ställa till det. Idag är sysselsättningen bland utrikes födda cirka 10 procentenheter lägre än bland inrikes födda och den öppna arbetslösheten mer än dubbelt så hög.

Om integrationspolitiken i Sverige är så usel, vad är då alternativet? Jo, alternativet är att gå i den riktning som politiken ser ut i resten av världen. Svenska debattörer projicerar allt de uppfattar som ont på Danmark. I själva verket ligger politiken i Danmark mycket närmare mittfåran i internationell integrationspolitik än vad Sverige gör. Joakim Thåström släppte 1999 albumet Det är ni som e dom konstiga det är jag som e normal. Så skulle danskarna kunna säga om Sverige.

Om man inte vill gå den väg som andra länder valt så måste man vara beredd att stå upp för dagens integrationspolitik – en politik som faktiskt alla politiska partier mer eller mindre står bakom. Det är också en politik som hyllas av externa bedömare som världens bästa, för invandrare mest generösa, integrationspolitik som direkt ger invandrare fullständiga rättigheter. Det är inte hederligt att kritisera dagens politik och kalla den usel och samtidigt kritisera det politiska alternativ som är dominerande utanför Sveriges gränser.

Falsk bild av invandringen till Danmark

Och det finns heller ingen anledning att demonisera Danmark när man ser på invandringen till landet. De har aldrig haft en större invandring än idag. 2007 invandrade 59 000 personer, vilket är en ökning med 25 000 personer sedan 2002. De är ett av få länder i Europa som samarbetar med UNHCR för att på ett organiserat sätt ta emot flyktingar. Som helhet har landet en större humanitär invandring än ett genomsnittligt OECD-land. Visst går det att kritisera mycket av språkbruket och en del av politiken, men faktum är att danskarnas politik lyckas ganska väl. Senaste OECD-rapporten International Migration Outlook 2008 visar till exempel att Danmark mellan 2005 och 2006 har haft den största ökningen (4 procentenheter) av alla länder när det gäller utrikes föddas sysselsättningsnivå.

Avellans slutkläm är därför inte korrekt.

Att ta emot folk på flykt är i första hand en moralisk och mänsklig plikt. Men anständigheten kan också löna sig. ... Det danska exemplet visar att det tvärtom är stängda dörrar som ger sveda i plånboken.

Det är mer korrekt att påstå: Danmark tar ett ganska stort moraliskt ansvar för att hjälpa människor på flykt. Politiken innebär inte stängda dörrar. Och det svider mindre i plånboken är någonsin.

8 kommentarer:

Stefan Stenudd sa...

Varken din eller min blogg om Avellans text har registrerats på Sydsvenskans hemsida, fast de finns på Twingly. Det är inte första gången mina bloggar om just hennes texter är märkligt frånvarande på tidningens hemsida. Har du också råkat ut för det förr?
Jag mailade henne om saken för några veckor sedan - och fick bara typ 'goddag yxskaft' till svar.

Emil sa...

Stefan.

Jag har märkt att den inte länkas från Sydsvenskan, men trodde det var en tillfällighet.

Det tillhör inte vanligheterna att jag kommenterar hennes texter.

Kanske vill hon stå oemotsagd. Det är hur som helst inget jag orkar bry mig om just nu.

Ha en trevlig lördag!

lasse sa...

Vad bryr sig Avellan om fakta? Som den typiske svensk hon är (okay då, finlandssvensk) så är det man säger viktigare än vad man gör och svenskar är verkliga experter på att säga de rätta sakerna och fördöma andra, mindre moraliskt högstående, folk.
Att svenskar inte drunknar i sin egen självbelåtenhet är ett mirakel.

Tobias sa...

Tack så mycket för detta. Och det säger jag som sverigedemokrat. Det är för övrigt skrämmande att Heidi Avellan censurerar all kritik. Det säger väl det mesta om henne och Sydsvenskan...

lasse sa...

Hon påstår i sin artikel att man inte kan "sätta prislappar på människor" men vi vet precis på öret vad varje människa kostar som ligger i sin egen avföring på "hemmet".
Var hon nykter när hon skrev sin avskyvärda drapa?

Förlåt mitt språkbruk men ibland blir jag så förbannad över den likgiltighet som proffstyckarna och eliterna visar över de som inte anses vara värda någon uppmärksamhet!

Emil sa...

Tobias, Lasse och andra. Jag har ingen politisk hälsning i mina inlägg. Jag bara vill att frågor om integration och migration ska kunna debatteras som alla andra frågor. Efter fakta, förnuft och humanitet.

Om det hade gällt ekonomisk politik eller annat hade det inte funkat att vara så dåligt påläst. Inte på en ledarsida. Ivarjefall inte utan att bli ifrågasatt.

Självklart har migrationspolitik både med humanitet OCH ekonomi att göra.

Anonym sa...

Ett förslag, Emil: Skriv en debattartikel till Aktuella frågor på Sydsvenskan. Du är insatt i ämnet. Ta upp detta med det besatta hackandet på Danmark och att invandringens omfattning faktiskt har viss betydelse. Blir du inte publicerad så kanske vissa slutsatser kan dras ...

Fabrikören sa...

Jag ser gärna en debattartikel från dig om det här:

"Om det hade gällt ekonomisk politik eller annat hade det inte funkat att vara så dåligt påläst."

Det är något som bör lyftas fram mer. Du behöver inte ens analysera varför folk är så rädda för fakta - bara konstatera med partipolitiskt neutrala exempel, att det är skrämmande så dåligt pålästa folk är i frågan.