måndag 25 augusti 2008

Invandringen till Australien bra för ekonomin

Den australienska regeringen beställer regelbundet analyser av invandringens ekonomiska effekter. I Australien, liksom andra läder som Kanada, USA, Storbritanien är det, till skillnad från i Sverige, inget märkvärdigt att räkna på invandringens ekonomiska effekter. Den senaste rapporten från Access Economics visar att varje kohort invandrare till Australien ger hundratals miljoner dollar plus till statsbudgeten och övriga ekonomin varje år.

Analysen undersöker invandringens kostnader för hälso- och sjukvård, utbildning, välfärd, arbetsmarknadstjänster och introduktionsprogram och de skatter som invandrare betalar in till statskassan och avgifter för visum. Beräkningarna visar att migrationen under 2006-07 ger ett plus på 536 miljoner dollar första året, 856 andra året osv. Andra invandringskohorter ger liknande ekonomskt överskott.

Det är svårt att förstå varför liknande ekonomiska beräkningar inte genomförs i Sverige. Alla politikområden behöver följas upp för att kunna justeras och förbättras .

3 kommentarer:

Luke Bloom sa...

Bra skrivit! Ställ frågan till våra kära makthavare! Om nu invandringen är så bra även i Sverige. Varför gör ingen samma beräkningar i Sverige. Glöm då inte ta med all förstärelse och kostnade för kriminalitet. Gör gärna samma beräkning på svennar också. Det borde tysta alla kritiker eller hur? Vad är man rädd för? Att man skulle få ett svar som inte vill ha?

sakine sa...

Nu vet jag inte riktigt hur deras uträkningar utförts, men Jan Ekberg (Växjö universitet) har räknat ut nettoeffekten sedan 70-talet.

Hög arbetslöshet bland invandrare ger förstås inga plussiffror.

Jag skriver en sd-krönika i dag där jag tar upp det här med invandringens kostnader...

Emil sa...

Sakine. Ja, jag känner till Ekbergs uträkningar som delvis liknar de i Australien. (och din rapport för skattebetalarna som bygger på dessa och andra rapporter).

Jag har följt debatten i riksdagen noga och där vill man inte acceptera att invandring och ekonomiska effekter blandas samman. Invandring handlar om humanism heter det. Humanism är viktigt men kan inte vara enda ledstjärna när migrationsplitik och integrationspolitik utformas.

Nu verkar det som att pendeln svänger för vissa partier.