Aftonbladet har under lång tid gjort ett utmärkt jobb med att uppmärksamma hedersvåld och hedersmord genom att ge de utsatta kvinnorna (och en del män) en röst. Idag uppmärksammar tidningen nioårsdagen av Pelas död med att intervjua Sara Mohammad.
– Ungefär 100 000 invandrarflickor lever under hedersrelaterat förtryck enligt siffror från Stockholms universitet, men mörkertalet är mycket stort, säger Sara Mohammad, ordförande för riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, (GAPF).
– Vi märker att det har blivit lättare att prata om det här. Vissa delar är fortfarande tabubelagda, men förut var det totalt tabu kring ämnet, säger hon.
Det är både okunskap och rädsla för att bli kallade rasister som gör att många tvekar inför att ta upp dessa problem.
– Man vill gärna nämna andra religiösa grupper och minoriteter inom kristendomen och judendomen när man pratar om det här, istället för att ta politisk islam på allvar. Men det handlar inte om muslimer som individer utan om ett nätverk som försöker prägla islam i hela världen.
Att blunda för hur religionen påverkar är att svika de drabbade, menar Sara Mohammed. Hon tycker att man främst måste se det här som en fråga om mänskliga rättigheter. Då blir det viktigt att förbjuda religiösa friskolor som utbildar barnen i strid mot dessa, menar hon.
– Man vet ju att könsapartheid råder i dessa friskolor, där man utbildar i en religion istället för om den, säger hon och fortsätter:
– Jag tycker också att man borde förbjuda slöjor för barn. Myndiga får gärna ta på sig 17 slöjor om de vill, men lägg inte det ansvaret på en 4-5-årig tjejs axlar. Samhället måste ta ett ansvar mot könsdiskrimineringen.
Myten om mödomshinnan
Samtidigt pågår en livlig debatt i Danmark om att sjukhus opererar in en "mödomshinna" så att det ska blöda på bröllopsnatten. Också Dagens Nyheter har snappat upp trenden.
- Vi har en boom just nu. Så är det alltid i maj, juni och juli. Det är bröllopstider och vi ordnar två till tre mödomshinnor i veckan, säger gynekologen Christine Felding som har en privat mottagning på norra Själland till Ritzau.
Akademikliniken i Stockholm genomför mödomshinneoperationer, ett 20-tal om året.
- Ja tyvärr, säger plastikkirurgen Jan Jernbeck.
- Vi försöker avråda kvinnorna och förklara att en operation inte garanterar att det blir blod på bröllopslakanen. Men det sociala trycket kan vara mycket stort. Många flickor är jätterädda att familjen ska upptäcka att de inte är oskulder, säger Jernbeck till TT.
Politiken.dk har haft en hel serie i ämnet
Et stigende antal muslimske kvinder i Europa får lavet en ny jomfruhinde, så de ikke udstødes af muslimsk samfund.
Indvandrerkvinder får falske jomfruhinder på regionernes og kommunernes regning.
Mødommen skal være intakt inden bryllupsnatten.
Framförallt handlar debatten i Danmark om det offentliga verkligen ska finansiera ingrepp som indirekt stöder en denna felaktiga och barbariska sedvänja. Nej, säger sjukvårdsminister Jakob Axel Nielsen. Ja säger oppositionen.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar