söndag 18 maj 2008

Stor slöjdebatt i Danmark

Strax väster om Skåne ligger ett litet land som heter Danmark. Där pågår just nu en infekterad debatt om religiösa symboler, slöja och muslimer.

Bakgrunden är den danska regeringens plan om att i lag förbjuda religiösa symboler i rättssalar. Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V), har uttalat sig mot förbudet och blivit uppläxad av statsministern efter att hon skrivit i en krönika i tidningen Politiken att Dansk Folkeparti är fanatiska antimuslimer.

Det som startade som en fråga om religiösa symboler har snabbt glidit över i en debatt om slöja och att vara för eller mot mot muslimer.

Också Socialdemokraterna står bakom förbudet. Socialdemokraternas integrationsordförande Henrik Dam Kristensen har föreslagit ett vidare förbud än regeringen och ville ha ett förbud mot religiösa symboler för alla myndighetspersoner. Efter kritik backade Socialdemokraterna och nöjde sig med förbud mot religiösa symboler för domare, poliser och militärer.

Lagen kommer inom kort att antas i Folketinget.

3 kommentarer:

Ol' dirty $venne sa...

Sällan har väl skillnaden mellan Sverige och Danmark framstått så tydligt som här.

Det var ju inte bara Birthe Rönn Hornbech som kallade DF antimuslimska - deras talesman Kristian Dahl Thulesen sa ju det själv (vilket han mer eller mindre tog tillbaka offentligt senare). Detta hade förstås varit politiskt självmord i Sverige (försöker jag i alla fall intala mig).

Hela debatten framstår som fnossig med svenska ögon. Danska folket verkar på allvar tro att danska domstolar är proppfulla med kvinnliga al quaida-rekryter som vill införa sharia-lagar i Danmark. Jag har svårt att begripa varför de snackar så mkt om sharia-lagar - de verkar genuint oroliga för detta.

Detta är ett "skapat" problem. Hur många muslimska kvinnliga domare tror någon att det finns i danmark till att börja med? Och av de få som finns, är nog många så moderna, utbildade och sekulariserade att de inte bär slöja till att börja med.

Debatten har fullständigt spårat ur. Någon borde ta ner den på jorden, och just nu är det ingen som försöker hjälpa till med det.

Emil sa...

Ja det är märkligt att bara ett smalt sund skiljer europas mest paranoida diskussionsklimat om muslimer (Danmark) med europas antagligen mest räddhågsna och politiskt hämmade dito (Sverige).

Man skulle ju kunna tro att danskarna skulle lugna ner sig nu när de stoppat i stort sett all invandring av muslimer... Men det är kanske ett sluttande plan som aldrig tar stopp. Isåfall är det riktigt illa.

Ol' Dirty $venne sa...

En bra analys. Jag diskuterade den här frågan med mina arbetskamrater nu i veckan och det var en sak som slog mig:

Båda länderna ser varandra som avskräckande exempel - och använder varandra som sådana i debatten.

"Ni vill väl inte ha det som de har det i Danmark/Sverige???"

Debatten i båda länderna är väldigt dålig. I Sverige vågar ingen kritisera Islam eller Islamism - I Danmark går man till överdrift när man gör det, på ett sätt som får alla nyanser att förblekna. Det faktum att DF kan kalla sig antimuslimska (att jämföra med anti-islamistiska) visar till vilka extremer denna utveckling har gått.