måndag 14 april 2008

Liza Marklund hyllar Spaniens migrationspolitik

Liza Marklund påpekar i Expressen det självklara att migration kan vara bra eller dålig beroende på politik. Så här avslutar Marklund sin krönika:

Det är en grov missuppfattning att invandring kostar pengar. Att det kommer vuxna, färdigutbildade och arbetsföra människor till ett land är den absolut bästa affär man kan göra, rent samhällsekonomiskt.

Det som kostar samhället miljarder är dålig integrationspolitik, stelbenta arbetsmarknadslagar och för hårda regleringar när det gäller byggande och infrastruktur.


Samtidigt måste vi vara medvetna om Spaniens politik. Inget svenskt parti, inte ens Sverigedemokraterna, skulle acceptera en politik som Spaniens. I förhållande till sin folkmängd tar Spanien emot 24 gånger färre flyktingar än Sverige. De som invandrar från Afrika till Spanien gör det nästa alltid illegalt. De arbetar oftast inom jordbruket. Då och då tillåter Spaniens regeringen att de som har haft långvarigt arbete i landet får laglig rätt att bo i landet. Om Sverige årligen hade 750 asylsökande istället för 36 000 så hade Sverige också tjänat pengar på migrationen. Som det är nu för regeringen en ekonomiskt oansvarig migrationspolitik som gör integrationspolitiken omöjlig att lyckas med.

Men det märkligaste av allt är att en person kan hylla en politik i Spanien som hon skulle fördöma i Sverige.

1 kommentar:

Anonym sa...

Men det märkligaste av allt är att en person kan hylla en politik i Spanien som hon skulle fördöma i Sverige.

Så sant så. Tack för detta.

Hon har kanske själv ett bolivianskt hembiträde i sitt sommarnöje i Spanien? Svararbetande och utan arbets- och uppehållstillstånd?