Bättre sent än aldrig, så jag tänker tipsa om en intressant artikel i Sydsvenskan av Per Brinkemo, projektledare i Somaliland Föreningen. Artikeln Etnicitet är inte fult berör frågan om varför det är så svårt att tala om och erkänna etniska grupper/identiteter och kulturella skillnader i Sverige. Och så slår han ett slag för bindestreck-identiteter.
Att tala om och definiera människor utifrån kultur och etnicitet är inte bara fult i Sverige, utan näst intill tabu. I stället för att prata om somalier som somalier, irakier som irakier och thailändare som thailändare klumpar vi ihop dem med andra grupper och kallar dem – invandrare. Som om de utgjorde en homogen grupp.
...
I mitt arbete vid Somalilands förening i Malmö hör jag ständigt folk definiera sig utifrån sin somaliskhet och betona sin kulturella särart – samtidigt som de kämpar för att förstå den svenska kultur som svenskarna å sin sida förvånansvärt ofta förnekar.
Inom föreningen driver vi ungdomsprojektet ”Från Rosengård till Rosenbad”. Förra sommaren hade vi samtal kring identitet. Ingen av de unga ville definiera sig som svensk. Inte i första hand. De flesta är födda i Sverige, talar svenska, går i svensk skola men kallar sig likfullt somalier. Möjligen svensksomalier.
...
När vi väl vågar tala om olika etniska grupper, så som de talar om sig själva, kommer vi med all säkerhet våga börja hävda att det finns något väldigt svenskt i Sverige, erkänna att vi som jordens övriga folk har en kultur.
Det tror jag skulle gynna alla dem som kommer till vårt land. De får något att förhålla sig till. Det skulle hjälpa svensksomalier, svenskirakier och svenskthailändare att bli en självklar del av det svenska samhället och dess kultur.
Följ Pers blogg om arbetet i Somaliland Föreningen här.
måndag 14 mars 2011
Finns etnicitet och kulturella skillnader?
Etiketter:
etnicitet,
identitet,
kultur,
Per Brinkemo,
Somaliland Föreningen
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar