onsdag 8 oktober 2008

Ruzza om populistpartier

Några korta reflektioner från gårdagens föreläsning av Carlo Ruzza.

Det intressanta i Italien är att de har tre partier som Ruzza definierar som populistiska. De tre partierna styr för tillfället tillsammans Italien:

- Northern League (Lega Nord). Kännertecknas av regional patriotism, för ett självständigt norra Italien.
- National Alliance. Har sitt ursprung i den italienska fascismen. Starka i södra Italien.
- Forza Italia. Berlusconis parti. Ruzza kallar partiet ett plastparti eftersom det är ett toppstyrt parti utan kongresser. Styrs av rika industrialister.

Det som, enligt Ruzza, förenar de tre partierna är en betoning av folket, familjen och att anspela på rädslan i samhället för det okända (invandrare, kosmopolism). Anledningen till populismens framgångar i Italien är, menar professorn, det övriga partisystemets kollaps genom de stora korruptionshärvorna i början av 90-talet, oppositionens oförmåga att lägga fram ett alternativ och regeringens kontroll av media.

Populism och förutsättningarna Sverige

Ruzza påpekade att ett framgångsrikt populistparti brukar bestå av tre viktiga delar:
1. En karismatisk ledare
2. En idealisering av folket (mot en intellektuell elit av politiker och tyckare)
3. En typ av politik som bygger på underhållning och kampanjer (och mindre på traditionell partiuppbyggnad med partimedlemmar)

Ska vi tro vår italienska professor finns det alltså mycket som talar mot Sd som populistparti. De säger sig företräda folket, visst, men de har varken en karismatisk ledare och satsar inte på underhållning. Sverigedemokraterna försöker snarare likna övriga partier i sin uppbyggnad (medlemsparti med lokal förankring, försöker framstå som lika seriösa som de etablerade partierna). Det gamla Ny Demokrati passar betydligt bättre in i beskrivningen av ett populistparti.

Carlo kommer om några månader ut med boken Populism in Italy.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant. Dock så styrs Italien av People of Freedom, Movement for Autonomy och Lega Nord. People of Freedom är en sammanslagning av bl a Forza Italia och National Alliance som du talar om. Movement for Autonomy är vidare ett syditalienskt parti. Så jag misstänker att Forza Italia blandats ihop med People of Freedom och National Alliance med Movement for Autonomy.

http://en.wikipedia.org/wiki/Politics_of_Italy

Emil sa...

anonym,

Ruzza har bott utanför Italien i över 20 år så han har kanske inte 100 procent koll... men får trots allt skriva bok i ämnet.