torsdag 28 augusti 2008

I dagarna införs språktest i Norge

Från och med den första september måste alla som vill bli norska medborgare behärska norska eller samiska. Antingen genom att ha genomfört 300 timmar godkänd norskutbildning eller ha andra dokumenterade kunskaper i norska eller samiska.

Till skillnad från i Sverige tillåter den norska medborgarskapslagen bara ett medborgarskap. Läs mer om medborgarskapslagen i Norge här.

Fotnot. Den nya medborgarskapslagen röstades igenom 2005 under Jens Stoltenbergs andra socialdemokratiska regering med stöd av Sosialistisk Venstreparti (motsvarar svenska Vänsterpartiet) och Senterpartiet (Centerpartiet).

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker du att det är bra att Norge endast tillåter ett medborgarskap? För de flesta västländerna tillåter dual/multiple citizenships. Och då menat jag västländer med signifikant invandrad befolkning- Storbritannien, Kanada, USA, Sverige etc.

Emil sa...

anonym, skriv gärna ditt namn nästa gång.

Jag har egentligen ingen bestämd åsikt i frågan om dubbelt medborgarskap. Jag är av den åsikten att det är naturligt att identifiera sig med flera länder, och lutar därför åt att dubbelt medborgarskap kan vara ok.

Men medborgarskapet borde kräva en insats av den som vill bli medborgare. Att lära sig språket för att kunna ta del i landets debatt och demokrati samt ställa upp på de värderingar som landet förespråkar anser jag borde vara ett minimum.