tisdag 22 juli 2008

Mer fokus på möjligheterna, tack!

Nima Sanandaji, vd för tankesmedjan Captus, är en flitig skribent på tidningarnas debattsidor. Härom dagen skrev han en debattartikel i Aftonbladet med rubriken ”Visst kan invandrare ta sig fram”.

Enligt Nima beror den bristande integrationen "i huvudsak på samhällssystemens utformning. Kombinationen av generösa bidragssystem, höga skatter, en rigid arbetsmarknad, platta lönestrukturer och svårigheter att starta och driva småföretag."

Samtidigt:

De invandrare som utbildar sig, arbetar hårt och har en positiv attityd till samhället lyckas ofta ta sig fram. Att inte tillräckligt många invandrare väljer denna väg, ja det beror delvis på att medier och debattörer opportunt beskriver Sverige som genomgående rasistiskt.

En sådan bild ger uppmärksamhet, men det skapar en destruktiv och negativ inställning hos unga invandrare som spär på segregationen.


Jag håller med Nima om att bilden av möjligheterna för invandrare i Sverige utmålas alltför negativt. Internationella studier visar att svenskarna har bland Europas mest positiva attityder till invandring och etnisk mångfald och den bästa alternativt mest "generösa" integrationspolitiken. Andra forskningsstudier visar att utbildning lönar sig lika bra för utrikes födda som inrikes födda. Mer fokus på möjligheterna hade inte varit fel.

Inga kommentarer: