Migrations- och integrationspolitiken genomgår snabba förändringar i de flesta länder, bland annat som en följd av globaliseringen. Samtidigt har Sveriges integrationspolitik stått och stampat sedan integrationspolitikens principer etablerades på 1970-talet.
Bloggens syfte är att kommentera debatt och utveckling av integrationspolitiken i Sverige och andra länder. En politik som verkligen behöver mer impulser. Nima Sanandaji, VD för tankesmedjan Captus bidrar med att lyfta fram ett liberalt och internationellt perspektiv i Captus Tidning. Han tar bland annat upp rekommendationer från OECD om svensk integrationspolitik som jag tidigare skrivit om på Tema Asyl och i längre format i skriften Introduktion och integration av nyanlända invandrare och flyktingar. Förslagen går ut på att komma tillrätta med en rigid arbetsmarknad, bidragsberoende och otillräckliga incitament till arbete.
Nima Sanandaji tar fasta på avsaknaden av förslag om rasism och diskriminering när utländska bedömare föreslår reformer i syfte att förbättra integrationspolitiken:
"Invandrarna i Sverige är ofta välutbildade, men befinner sig i en mycket mera marginaliserad situation än exempelvis de som invandrat till Spanien, Storbritannien och Kanada. Detta trots att Sverige i internationella jämförelser präglas av öppenhet och tolerans. Men de höga skatterna, de generösa bidragssystemen och de många reglerna på arbetsmarknaden hindrar invandrarna från att finna yrken.
Det är lätt för de styrande att skylla problemen på rasism, för att därmed undkomma att kritik riktas mot den förda politiken. Men kunskapen om att rasism inte utgör huvudproblemet är värt att ta fasta på. Det påvisar att situationen går att ändra genom att genomföra konstruktiva reformer.
Den misslyckade integrationspolitiken är i sammanhanget ett av de tydligaste exemplen på bristerna inom det svenska högskattesamhället. Det är synd att frihetliga samhällsdebattörer inte står för problemformuleringen i denna fråga, utan istället sverigedemokrater och socialistiska ideologer som Masoud Kamali."
Andra läsvärda inlägg är Correns uppmaning att sluta missbruka rasismstämpeln i ideologiska konflikter. "Höger eller vänster – att använda rasiststämpeln som vapen mot meningsmotståndare tyder på att man inte tar riktig rasism på allvar.
Umeåpolitikerna Marie-Louise Rönnmark (s) och Britt-Marie Lövgren (fp) skiver till Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni att de vill se en lag om obligatoriskt introduktionsprogram för invandrare. Intressant blocköverskridande initiativ, helt klart.
måndag 3 mars 2008
Välkommen till integrationsbloggen
Etiketter:
Captus,
introduktionsprogram,
Nima Sanandaji,
OECD,
Tema Asyl
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Gud vilken intressant blogg! Jag kommer att återkomma till den flera gånger!
Skicka en kommentar