onsdag 1 juni 2011

Utredare föreslår att illegala invandrare/papperslösa får rätt till samma vård som andra

Utredningen om vård för papperslösa har lämnat sitt förslag till socialminister Göran Hägglund (Kd): Vård efter behov och på lika villkor - en mänsklig rättighet (SOU 2011:48).Utredningen föreslår att asylsökande och papperslösa personer oavsett ålder ska erbjudas subventionerad hälso- och sjukvård av det landsting inom vars område de bor eller vistas. Vården ska erbjudas i samma omfattning och på samma villkor som den som erbjuds bosatta personer. Utredningen föreslår vidare att asylsökande och papperslösa personer, till och med det år de fyller 19 år, ska erbjudas subventionerad god och fullständig tandvård av det landsting inom vars område de bor eller vistas. Tandvården ska erbjudas i samma omfattning och på samma villkor som den erbjuds bosatta personer i motsvarande ålder.

Läs pressmeddelandet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hela förslaget tyder på en akut intellektuell härdsmälta. Ska papperslösa kunna ringa vårdgarantikansliet när dom väntat för länge på sin höftoperation eller ska det även där ordnas en gräddfil? Ska papperslösa få personnummer så deras besök kan journalföras/dokumenteras och eventuella vårdmisstag kan anmälas och prövas juridiskt? Ska papperslösa få högkostadskort för läkemedel och läkarbesök? Ska dom erbjudas mammografi, hälsosamtal och vaccinationer? Ska dom legitimera sig vid besök, och hur ska i så fall detta gå till? Ska dom kunna sjukskrivas, få intyg om funktionsnedsättning, VAB, intyg till försäkringsbolag och för körkortstillstånd??
Det enda parti som tar avstånd från det oerhörda moras man kliver in i när man inför 2 slags medborgare - den "klassiske" skattebetalande och den "papperslöse" skattebefriade - är SD - Står du bakom utredares förslag i denna fråga?

Emil sa...

Lite märkligt är det allt, att ge rättigheter till personer som lever här illegalt.