söndag 15 november 2009

Så blir du kanadensare

Regeringen i Kanada har tagit fram en ny, mer omfattande, guide för kanadensiskt medborgarskap. Ministern för medborgarskap, invandring och mångkulturalism Jason Kennedy säger i ett pressmeddelande:

“We expect people who want to become Canadians to have a good understanding of their rights and responsibilities, and the values and institutions that are rooted in Canada’s history. By strengthening the guide, we are increasing the value of Canadian citizenship.”

Discover Canada: The Rights and Responsibilities of Citizenship includes information on common values such as freedom, democracy, human rights, the rule of law and the equality of men and women. It promotes to immigrants and Canadian citizens alike a greater understanding of Canada’s history, values, symbols and important Canadian institutions, such as Parliament and the Crown. It also highlights the contribution of ethnic and cultural communities in shaping our Canadian identity and the sacrifices made by Canada’s veterans for our country.

Medborgarskapstestet är i normalfallet skriftligt. Blivande medborgare ska visa upp att de har 1) tillräckliga kunskaper i engelska eller franska och 2) kunskaper om Kanada och om de rättigheter och skyldigheter som följer med medborgarskapet.

De som klarar provet kallas till en medborgarskapsceremoni. Vid ceremonin ska personen avlägga en medborgarskapsed och skriva under på det. Det märkligaste med medborgarskapseden är att man är tvungen att svära trohet till Storbritanniens drottning (som i.o.f.s. också är Kanadas drottning). Det går alltså på pappret inte att samtidigt vara republikan och kanadensare.

I swear (or affirm) that I will be faithful and bear true allegiance to Her Majesty Queen Elizabeth the Second, Queen of Canada, Her Heirs and Successors, and that I will faithfully observe the laws of Canada and fulfil my duties as a Canadian citizen.

Det skulle vara kul att höra vad alla dem som framhåller Kanadas integrationspolitik som förebild säger om detta!

5 kommentarer:

G sa...

"Det skulle vara kul att höra vad alla dem som framhåller Kanadas integrationspolitik som förebild säger om detta!"

Det verkar som om en hel del av dem som framhåller Kanada som ett föredöme när det gäller integration har missat vilka betydligt tuffare krav som faktiskt ställs på dem som vill invandra/söka asyl i Kanada än vad som ställs i Sverige. Men nog är det bättre att ställa krav än att i det närmaste inte ställa några alls, även om det innebär att svära trohet till drottning Elizabeth ;-)

Anonym sa...

Bra och intressant inlägg! Lite slappare här va?

Mikael Hellström sa...

Ett par kommentarer: eftersom det finns mer än två invandrarströmmar (flykting- och anhöriginvandring) så måste det nog ses som lättare att komma in i Kanada än i Sverige. Det är t.ex. fullt tillåtet att bo i landet med uppehållstillstånd utan att bli medborgare, så i det avseendet (och andra) har medborgarskapsprocessen i sig bara begränsad betydelse för integrationspolitiken.

Dessutom kan tillägas att man som nybliven medborgare åtnjuter de rättigheter som alla Kanadas medborgare har. Det är således tillåtet för en nybliven medlem att gå med i Republikanska föreningen, även om man har svurit drottningen trohet (vilket förmodligen inte ska ses som synonymt som åtlydnad). Det handlar alltså snarare i praktiken om att visa respekt för kronan som institution. Åtminstone skulle jag gissa att konstitutionella experter i Kanada skulle tolka det så. Att man som invandrare inte skulle kunna vara republikan är nog en övertolkning som jag aldrig hört någon göra här.

Återkommer med fler kommentarer när jag har gått igenom medborgarskapsprocessen och tagit testet.

Emil sa...

Tack för input. Så du ska bli kanadensare?

Jag har varit på en medborgarceremoni i Kanada och tittat. Det var ganska gripande. Hela familjer grät av lycka.

Mikael Hellström sa...

För vissa jobb i den offentliga förvaltningen krävs medborgarskap, och eftersom både Sverige och Kanada tillåter dubbla medborgarskap nuförtiden så tänkte jag att det inte kan skada att ha dem. Tror faktiskt att det förmodligen är världens två bästa pass...