fredag 3 oktober 2008

Två kloka politiker

Elisabeth Svantesson (m) är en av mina favoriter i riksdagen eftersom hon både är klok och har ett stort intresse för integrationsfrågor. Därför bör man lyssna extra noga på hennes förslag, t.ex. Svantessons senaste motion (2008/09:m1288) Tidig validering - tidig arbetsmarknadsetablering

För att arbetslinjen ska bli tydlig för den asylsökande och för att den viktiga första tiden i Sverige inte ska förspillas borde en tidigare kartläggning av utbildning och yrkeserfarenhet göras. Ju tidigare en person får sin utbildning och relevanta yrkeserfarenheter värderade, desto bättre blir planeringen och starten av studie- och arbetslivet.

Läs mer från Svantesson på hennes blogg.

Mauricio Rojas (Fp) avgår i dagarna som riksdagsman och flyttar till Spanien och blir rektor för Madrids skola för arbetet med integrations- och biståndsfrågor (Escuela de Profesionales de Inmigración y Cooperación). Rojas gärning för en sansad integrationspolitik ska inte underskattas. Han tog bland annat den viktiga kampen mot Masoud Kamali och andra anhängare av "strukturell diskriminering". Kanske mer okänt är Rojas gärning som forskare. Han skrev tidigt om arbetsmarknadsintegration, ungdomar med utländsk bakgrund och svensk identitet. Lawen Mohtadi har intervjuat honom i Gp om tiden som kommunist och flykting i Sverige. Efter att ha varit övertygad revolutionär finner Rojas liberalismen:

När ersatte du marxismen med ett annat politiskt tänkande?
- Det var en lång process att förstå liberalismen som idé. För mig är liberalismen inte ett politiskt system, det är bara en enkel idé om individens rätt att stå fri från kollektivt förtryck, att skapa det här skyddet att älska och tänka som vi vill, som är antitesen till kollektivism.

2 kommentarer:

Luke sa...

Mauricio Rojas upplevde jag som en frisk fläkt i invandringsdebatten. Det var svårt för andra att ignorera honom. FP borde förståss gett honom uppdraget att bli integrations- och jämställdhetsminister istället för Nyamko Sabuni. fast det hade väl blivit för mycket för PK:isterna i alla riksdagspartier. Sverige förlorar en stark röst i invandringspolitiken, fast jag har full försåelse för att han flyttar från Sverige.

Emil sa...

Han blev ju extra hatad för att han var tidigare marxist. Är det nåt som marxister och islamister inte gillar så är det avhoppare. Snudd på dödsstraff på sånt.