torsdag 30 oktober 2008

Halal-TV tjejerna inte representativa

TT skriver om det nya TV-programmet Halal-TV.

Det enda Cherin Awad, Dalia Kassem och Khadiga Elkhabiry har gemensamt är, förutom att de är tjejer, att de är svenska muslimer. Det är också en av poängerna med "Halal-tv" att visa att muslimer, liksom alla andra grupper i Sverige, är olika sinsemellan.

Vi muslimer är inte en homogen grupp. Och vi är tre olika tjejer med olika åsikter om varje ämne vi tar upp, säger Dalia Kassem, en av programledarna.


Men om nu muslimer är så olika - vilket de självklart är - varför har programledarna då samma klädkod. Varför kunde inte SVT hitta en mer representativ grupp unga muslimska tjejer?

Uppdatering.

Dilsa Demirbag-Sten skriver i SvD att det är fel frontfigurer för Halal-TV. Dilsa har självklart rätt. Dessa tre damer representerar en extrem form av islam där könsapartheid är en av grundpelarna. Att de t.ex. vägrar att ta i hand är bara en symbolisk handling, men som visar på en ideologi som går emot allt vi kämpat för som demokratiskt samhälle. Det är skamligt av SVT att belöna sådan religiös extremism. Joakim Sandbergs svar som ansvarig utgivare för Halal-tv och chef för allmän-tv i Umeå är så dumt. Att acceptera religiösa människor innebär inte att man måste belöna religiösa rörelser som i grunden strider mot jämställdhet och ytterst alla människors lika rättigheter.

2 kommentarer:

Luke sa...

Instämmer. Jag känner många muslimska tjejer som aldrig skulle sätta på sig en slöja för den enligt dem representerar kvinnoförtryck.

UltraV:s värld sa...

Det handlar inte bara om slöjor i ett muslimskt liv, utan många andra normer som muslimer ska leva under, men det är sant att det finns muslimska kvinnor som anser slöjan vara förtryckande!

Dessa tre är i högsta grad representativa, anser jag. Svenska konvertiter accepterar islams normer och regler och lever ofta nästan slaviskt under dem.
Många muslimer menar att det inte finns ett begrepp som sekulär muslim, som Dilsa Demirbag-Steen vill ha det till.
Endera tror man på islam, eller inte, och tror man lever man som en muslim.

Jag lämnar några få länkar till adekvat information om muslimer i Sverige, istället för att skriva och argumentera!
Länkarna handlar bland annat om krav på muslimska äktenskap enligt sharia om hur sjukvården ska bedrivas för att muslimer ska kunna acceptera den, hur imamer, föräldrar och makar kräver slöja och burka på sina döttrar, hustrur för att kvinnors heder ska vara säkrad och kvinnorna visar att de är rättrogna muslimer för familj och svenska samhället och att flickors heder måste säkras med speciella riktade åtgärder för flickor, annars får de inte ta del av det svenska samhället.


http://www.vk.se/Article.jsp?article=183674

http://www.islamiska.org/s/sverige.htm

http://hedersrelateratvald.blogspot.com/2008/02/burka-skrar-kvinnans-heder-p.html

http://www.islamiska.org/s/sverige.htm

http://www.islamguiden.com/sjukvard.shtml