söndag 26 oktober 2008

Demokratikanon med mångkulturalism

Fabrikören påstod redan sommaren 2007 att det bara är en tidsfråga innan skribenter börjar ge förslag på demokratikanon. Fabrikörens egna lista över enskilda personer som betytt mest för den svenska demokratin innehåller 10 män. Det märks tydligt att fabrikören är utbildad i Danmark och därmed inte fått ta del av en riktig svensk genuscertifierad undervisning. Ett sådant misstag skulle aldrig riksdagsledamoten Birgitta Olsson (fp) tillåta sig. Hon glömmer minsann inte kvinnorna skriver när hon skriver i Sydsvenskan att man bör införa en demokratikanon.

Demokratikanon skall illustrera hur tryckfriheten tidigt fick fotfäste i Sverige, kampen för kvinnors rösträtt och jämställdhet, striden för social rättvisa, framväxten av ett mångkulturellt Sverige, men också inkludera de internationella texter som influerat, utvecklat och fördjupat vår demokrati både från västvärlden och andra kontinenter.

Är det bara jag som undrar hur "framväxten av ett mångkulturellt Sverige" lyckades ta sig in i Olssons demokratikanon? Det skulle jag verkligen vilja veta!

4 kommentarer:

Luke sa...

Det verkar vara ett tecken på hur en politiker försöker skriva om vår historia.

Fabrikören sa...

Jag snackade med en dansk lektor i samhällsvetenskap häromdagen. Han har undervisat i trettio år och varit verksam i politiken lika länge. Han hade aldrig hört talas om genusperspektiv.

Jag har hört om det, men förstår det inte. Vad är det för fel på individperspektiv. Om nu de tio som har gjort mest för demokratin i Sverige råkar vara män, så får de väl vara det.

Birgitta diskuterades för övrigt i kommentarerna till min 10-i-topp.

Steen sa...

Hej Emil, förutom den officiella danska demokratikanon (http://www.demokratikanon.dk/Demokratikanon_off.html) finns det faktisk en alternativ, som jeg tykcer är bättre:

Sapphos demokrati-kanon

Idé og litteraturudvalg

Af Helle Merete Brix og Lars Hedegaard
http://www.sappho.dk/DemokratiKanon/indhold.html

med vänlig hälsning från København

Anonym sa...

Som Steen mycket riktigt säger så är denna "demokratikanon" en 2-3 år gammal halvtaskig piratkopia av den danska. - Projektpengarna hägrar....

Kafir