tisdag 26 augusti 2008

Sverigedemokraterna - igen!

Sakine Madon skriver idag i Expressen om partiernas vånda att bemöta Sverigedemokraterna. Hon står för den goda idén att bemöta Sverigedemokraterna i sak, snarare än att tjafsa om vem som mest tar avstånd från sd.

Jag anser dessutom att det är viktigt att ge väljarna ett alternativ till Sverigedemokraterna. Även om flera partier signalerar om förändringar så står alla de etablerade partierna för i stort sett samma migrations- och integrationspolitik. Partierna står enade mot Sverigedemokraterna, vilket på ett sätt är bra. Jag gillar inte heller enfrågepartier. Men väljarna vill ha ett alternativ bortom den konsensus som finns - ett konsensus som i ett omvärdsperspektiv på många sätt är extremt.

Min kollega Anders Hellström intervjuades den 22 augusti i Aktuellt om Sverigedemokraterna. (inslaget börjar 15 minuter in i sändningen) Han påpekade en mycket viktigt sak: att sverigedemokraternas väljare inte är extremister eller marginaliserade grupper utan medelsvenssons. En annan sak som framstod klart i inslaget är att Sd inte är ett högerpopulistiskt parti. Deras krav inför valet till europaparlamentet är utträde ur EU, vilket de endast delar med vänstern (och kanske fortfarande Mp). De tar också strid för att bibehålla kollektivavtalen. Det är besvikna socialdemokratiska kärnväljare som de framförallt vill åt. Dags att ta bort höger från beteckningen och kalla Sverigedemokraterna för populister.

Populism = politisk rörelse som vädjar till "folket" och angriper en politisk eller social elit, ofta utan att detta hugfästs i en specifik ideologi.

En bra beskrivning om någon.

7 kommentarer:

sakine sa...

Visst behövs det alternativ! Frågan är om övriga partier kan bygga upp ett förtroende efter alla år. EU-valet kan gå riktigt bra för sd, de har ju ett nej till Turkiet högt på dagordningen.

Jag fick hur som helst svar av Åkesson, och svarade tillbaks på bloggen.

Tobias sa...

Sd är ett mittenparti. Populist kan du vara själv. Lustigt att du inte nämnde att sd är det enda partiet i Sverige som inte vill ha in Turkiet i EU medan exempelvis Sarkozy och Merkel står för samma åsikt. Hoppsan?

Emil sa...

Tobias. Jag anser inte att populism tvunget måste vara ett skällsord. Att representera folket - folkstyre - är ju vad demokrati trots allt går ut på.

Jag hörde också punkten om Turkiet i europaprogrammet, men har svårt att se höger/vänster-dimensionen i den frågan.

Sd och kommande val blir en riktig rysare!

Daniel Eriksson sa...

"Populism" är en nedsättande term, så är det bara. Sen kan man tycka det är ganska konstigt, att just det att gå folket till mötes ses som dåligt (det säger en del om dagens politiska klimat) men så är det iaf.

Det finns f ö ingen motsättning mellan att vara populist och höger.

Som jag ser det är sd i mitten vad gäller ekonomiska frågor men måste ändå klassificeras som ett högerparti inte minst pga deras sociala konservatism. Dessutom kan det aldrig bli tal om samarbete med sossarna, däremot möjligen med vänstern.

Vad gäller alternativ så är det helt riktigt. Idén att partierna ska vara som en kartell som inte erbjuder väljarna de alternativ de vill ha är förkastlig. Jag ser gärna att moderaterna följer upp detta med fler vettiga förslag. Ett svenskt Venstre vore välkommet.

Daniel Eriksson sa...

Sorry, såg nu att du inte menade att det finns en motsättning mellan att vara höger och populist.

Tobias sa...

Nåja, jag ber om ursäkt om jag var stöddig tidigare. Det var omoget gjort. Jag håller dock med Daniel Eriksson om att "populist" är ett nedsättande ord, oavsett vilken innebörd man lägger i ordet. Tyvärr är det så.

Sedan tycker jag faktiskt inte att sd är särskilt populistiskt i frågor som FRA eller bensinskatten. Visst, medlemmarna trycker på för en populistisk hållning (helt nej till FRA och sänkt bensinsskatt) medan partiledningen vill ha en mer balanserad nivå, alltså mer som riksdagspartierna.

Men i vissa frågor ligger sd:s politik helt i linje med folkflertalets. Man har till och med tittat på opinionsundersökningar om värdefrågor och utformat politiken därefter, tror jag.

Anonym sa...

Att rösta på populistiska partier är det enda rätta egentligen. Det är ju endast dessa partier som för folkets talan. Visst kanske det kan bli som med Ny Demokrati ibland...och ibland kan det bli som med Sd:s brödrapartier i övriga Europa. det är värt den risken, så man slipper rösta på demokratiföraktande sossar.