måndag 6 oktober 2008

Supporter av stening programledare på SvT

För två år sedan anställde Sveriges Television en person med starka kopplingar till Syndikalistiska ungdomsförbundets projekt Osynliga partiet som genomförde en rad allvarliga brott, bland annat attentat mot borgliga partier.

Nu fortsätter SvT att visa dåligt omdöme genom att anställa Cherin Awad som ska vara programledare för SVT:s Halal-TV som börjar sändas i november. Cherin Awad har uttalat sitt stöd för stening av otrogna kvinnor.

Paul Nilsson har skrivit en insändare om saken i Metro (sidan 38, 3 oktober 2008) och Sydsvenskan (4 oktober 2008)

För några år sedan hade tv-programmet "Existens" i Sveriges Television ett inslag från Nigeria om fallet med Amina Laval som dömdes till att stenas till döds enligt islamiska sharialagar för att hon hade fött ett barn utan att vara gift. Hon blev senare frikänd.

Efter inslaget uttalade den muslimska juristen Cherin Awad ... sitt stöd för dödsdomen och att Guds lagar står över människors lagar. Med tanke på detta islamistiska uttalande ser jag det som väldigt provocerande att hon ska vara programledare för "Halal-tv", som börjar sändas i det licensfinansierade Sveriges Television.


Jag surfar runt lite på Internet och får reda på att delar av uttalandet fortfarande går att läsa på SvT, och en längre presentation av ingressen går att läsa på Blågula frågor.

Det måste anses horribelt att SvT anställer en person med dessa åsikter. Hon måste åtminstone konfronteras för sina åsikter.

6 kommentarer:

Anonym sa...

http://muslimskafriskolan.blogspot.com/2008/10/svt-granskar-muslimsk-programledare.html

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Hoppas att detta rabalder leder till att serien hamnar där den hör hemma - på soptippen!

Anonym sa...

SVT har mixtrat med med programarkiven och tagit bort Cherin Awads uttalande om sharia. Jag var själv inne på SVT hemsida igår och läste vad hon sade, men idag är detta borttaget. Undrar om det är vanligt att SVT censurerar på detta sätt. Mycket otäckt. Fri television, knappast. Mer finns att läsa här:

http://muslimskafriskolan.blogspot.com/2008/10/muslimsk-programledare-om-poliser.html

/Tobias

Anonym sa...

Detta är för hemskt.

Olycksfall i arbetet/okunnighet eller islamistisk kupp?

"Saudibritannien" har fått en muslimsk justitieminister, förutom då familjesharia, läste jag på Every Kinda People.

Henrik Emilsson sa...

Jag har inget emot en muslim som justitieminister. Så länge han/hon inte förespråkar sharialag. Dessutom kan det vara en sekulär muslim och då är det ju snarare positivt som ett föredöme för övriga muslimer som vill lämna religionen.

Anonym sa...

2002, SVT:s hemsida (ej längre online, fanns här: http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=10057&a=147384 ):
"NÄR RELIGIONEN BLIR LAG

Amina Laval i Nigeria hotades nyligen av stening efter att ha fått ett barn utan att vara gift. I säsongens första Existens får vi följa med till Nigeria och möta några av de kvinnor som kämpade för att hon skulle slippa dödsstraff.

En av dem är Kaltume Umar Nasir, jurist och själv muslim. Hon kämpade mot dödsdomen, eftersom hon ansåg att den var dåligt underbyggd. Men i grunden anser hon att sharia, de muslimska lagarna, ska styra samhället. Dödsstraff är ett rimligt straff för den som är otrogen, menar Kaltume Umar Nasir.

Hon får stöd av svenska Cherin Awad, som studerar juridik. Hon ser de stränga straffen i den muslimsk lagen mer som en markering.

- Lagarna visar att otrohet är avskyvärt !

Enligt henne är beviskraven så höga, att straffen i praktiken aldrig kan utdömas. Men om hon måste välja, så går Guds lag alltid före människornas lag. Och straffet för otrohet är döden."

2008, Dagens Juridik, http://www.dagensjuridik.se/sv/Artiklar/Jurist-leder-Halal-TV/

Sedan hon slutade på juristlinjen har Cherin Awad arbetat med SVT:s Halal-TV som börjar sändas i november.
- Jag hade jobbat som mångfaldskonsult åt SVT, sen arbetade jag fram programmet med redaktionen men hade inga tankar på att vara med själv. När de frågade om jag ville blir programledare sa jag nej först. Men efter ett halvårs tjat gick jag med på det.